Købmand slukker lyset og skruer op for temperaturen

Hos Min Købmand i Daugård har de slukket for lyset flere steder, så de fortsat kan betale deres elregninger, der er mere end fordoblet.

Hvert andet lysstofrør er uden lys, og en kølemontre til kød er nu fyldt op med brød. Hos Min Købmand i Daugård har de været nødt til at finde nye vaner for at sikre deres overlevelse.

- Det er et kæmpe problem, og det er også way beyond, at vi bare skal kalde det en udfordring, for det er noget, vi ikke selv er herre over, siger købmand Allan Kring Bülow.

Deres elregning er mere end fordoblet, og det har fået dem til at fjerne alle de kølemontre og maskiner, som ikke ødelægger omsætningen.

quote

Vi er ved at grave i de allersidste kilowatt, vi kan undvære

Allan Kring Bülow, købmand

Elregning fordoblet

I august måned måtte de betale mere end 70.000 kroner for strøm. Deres forbrug var det samme som august sidste år, men her var regningen på cirka 27.500 kroner.

- Vi skal spare kilowatt. Vi kan ikke selv styre prisen, men vi kan til en vis grad styre hvor mange kilowatt, vi bruger. Vi har gjort alt det, vi kan, vil jeg næsten sige, siger Allan Kring Bülow.

Deres mange elapparater sender varme ud i butikken, som herefter skal køles ned. Ved at slukke for flere kølemontre, frysere og andre maskiner, har de kunnet skære ned fra fire varmepumper til én. Dermed har de næsten halveret deres daglige forbrug fra cirka 450 kilowatt til under 240.

- Vi er ved at grave i de allersidste kilowatt, vi kan undvære, siger han.

Et råb om hjælp

Han er ikke alene med problemet. Hos Dagrofa oplever de, at mange er i gang med at finde nye løsninger for at spare.

- Der er ingen tvivl om, at den energistigning, vi ser, er helt enorm og har en kæmpe indflydelse på vores købmænd, siger Esben Keller, kædedirektør for Spar, Min Købmand og Let-Køb.

De har dog ikke mulighed for at hjælpe de selvstændige købmænd økonomisk, men er klar til at gå i dialog med politikerne om en løsning.

- Vi håber, at vi kan få politisk opbakning, for situationen er voldsom og kræver noget helt ekstraordinært, siger han.

Der plejer at lægge kød i kølemontren, men nu er den slukket og blevet til opbevaring af brød.
Der plejer at lægge kød i kølemontren, men nu er den slukket og blevet til opbevaring af brød.
Foto: Emma Rixen Hedegaard

Opbakning fra de lokale

Købmandsbutikken er ikke uden betydning i Daugård. Derfor er opbakningen også stor, selvom mørket er begyndt at falde på i butikken.

- Selvom øjnene ikke er, hvad de har været, så kan jeg sagtens se, siger Lenarth Zurek, der foretrækker at handle i Min Købmand, hvor det er nemt at komme til uden bil.

Også tømrerlærlingen Benjamin Schrøder nyder at have kort afstand til købmanden. Han bruger gerne butikken flere gange om ugen, og derfor betyder ændringerne ikke spor.

- Priserne stiger på det hele, så jeg tænker, det er meget smart - også for at kunne holde åbent, siger han.

Lenarth Zurek synes endda, at det er hyggeligt med den dæmpede belysning.

- Vi er nødt til at skære ned, hvor vi kan. Småt er godt, og det kan også blive stort jo, siger han.

Lenart Zurek er flittig bruger af Min Købmand i Daugård.
Lenart Zurek er flittig bruger af Min Købmand i Daugård.
Foto: Emma Rixen Hedegaard