TV der bevæger dig

Kør længere på bilens spildvarme

Et firma i Hedensted har udviklet en teknik, som kan udnytte bilens spildvarme. Det vil betyde, at du kan køre 10 pct. længere på en liter benzin.

Flemming Bjørn Hansen med den lille dims, som kan indbygges i en bilmotor - eller andet, hvor der er store temperaturforskelle.

Flemming Bjørn Hansen har arbejdet 2½ år på opfindelsen. Der ligger fire patenter bag den, fortæller han til TV SYD.

Temperaturforskel

Teknologien udnytter temperaturforskellen mellem udstødningen (400-500 grader) og køleren (50-100 grader) til at lave strøm.

- Vi bruger nogle helt nye termo-elektriske materialer, som kan omforme en temperaturforskel til strøm, fortæller grundlæggeren Flemming Bjørn Hansen, TEGnologi.

Der gemmer sig store uudnyttede ressurser i spildvarme, siger Flemming Bjørn Hansen. Både i bilmotorer og på kraftværker. Ja, overalt, hvor der er store temperaturforskelle.

De anførte temperaturer har han fået opgivet af bilfabrikkerne. Det overrasker nok de fleste, at udstødningsgassen i en bil er så varm (400-500 grader - selv om den afkøles gennem udstødningsrøret)

Den lille dims han sidder med på billedet er en første prototype. Den kan desværre ikke bygges ind i en eksisterende forbrændingsmotor.

Bilindustrien er stillet over for krav om at reducere CO2 og NOX-partikler. Derfor er bilfabrikkerne over hele verden interesseret.

De nye materialer, som bruges i teknologien er baseret på zink og magnesium. De er miljøneutrale og kan fås over hele kloden.

Energi Horsens Fonden har netop skudt tre millioner kroner i virksomheden mod at få en ejerandel. Også Innovation MidtVest i Herning og forskere på Århus Universitet er med i satsningen på den nye teknologi.

- Nu har vi skaffet kapitalgrundlaget til at lave de første rigtige forsøg, forklarer Flemming Bjørn Hansen. Han tør dog ikke spå om, hvornår den første motor er klar.

-