Kulør på de sort-hvide billeder

Gamle fotografier kan være kedelige - synes nogen. Andre siger, de kan være kunstværker. HF-elev Mads Madsen i Hornsyld siger, de er en farvebog for voksne.

Mads Madsen har lært sig selv at farvelægge gamle fotografier, og han er så god, at han får opgaver fra udlandet. Da TV Syd besøgte ham, var han i gang med at farvelægge et fotografi af et amerikansk militær-orkester, der ser ud, som om det truttede horn i borgerkrigen fra 1861-1865.

To års træning

Dengang var der ikke farve på fotografier. Det kom først senere, og det var netop historiske, farvelagte billeder, der fik Mads Madsen til at tænke på de gamle sort-hvide skilderier som en slags farvebog for voksne.

Han bruger en computer. Flere forskellige programmer har han prøvet, men han er landet på et, der hedder Photoshop. Han har arbejdet med det i to år for at få de færdigheder, han har i dag.

Det kan tage seks til otte timer at farvelægge et gammelt fotografi.

Et af de mål, Mads Madsen har sat sig, er at farvelægge fotografier af alle 600 generaler fra den amerikanske borgerkrig. Foreløbig har han nået et halvt hundrede stykker.