Mathias giver gamle cykler nyt liv og donerer til trængte familier: - Jeg kan leve højt på taknemligheden i flere måneder

Mathias Aastrup Eriksen har over de sidste år doneret næsten 500 cykler til trængte familier. Nu vil han udvide konceptet, så han kan hjælpe endnu flere.

- Da jeg kunne se glæden i drengenes øjne, blev jeg helt varm indeni. Det er jo nogle drenge, som ikke ligefrem har stået forrest i køen over det nemmeste liv. Det var også derfor, jeg blev grebet af det her projekt, for jeg er nærmest blevet afhængig af den følelse, jeg får, når jeg har hjulpet folk, der har et behov.

Ordene kommer fra 21-årige Mathias Aastrup Eriksen, og projektet, han taler om, er hans firma Ree-Cykel, der ordmæssigt spiller på det engelske udtryk recycle, som betyder genbrug.

Gennem de sidste fire år har han sat brugte cykler i stand og doneret knap 500 cykler væk til trængte mennesker - børn som voksne - med behov for en cykel.

quote

Jeg ser det ikke som en virksomhed, jeg ser det som et redskab til at hjælpe andre. Det handler om at skabe glæde.

Mathias Aastrup Eriksen

Cyklerne får han blandt andet efter aftale fra genbrugspladsen i Vejle og fra boligforeninger, der har mange efterladte cykler stående, som de gerne vil af med.

- Det er jo fuldstændig latterligt, at cyklerne bare bliver smidt ud i stedet for, at de bliver brugt, siger Mathias.

Mathias har over årene givet nyt liv til alt fra slidte havelåger til stort set nye og ubrugte cykler, der med få håndører og enkelte forbedringer vil være godt rullende igen.

Hver femte cykel doneres

Konceptet hos Mathias og Ree-Cykel er enkelt: Hver femte cykel doneres, mens omkostningerne dækkes ved at sælge de resterende fire cykler til en bevidst lav pris, som de fleste kan være med på.

- Selvfølgelig skal der være nogle penge i sådan en virksomhed, men det er jo ikke nogen pengemaskine for mig. Jeg ser det ikke som en virksomhed, jeg ser det som et redskab til at hjælpe andre. Det handler om at skabe glæde, siger han.

- Når jeg har mulighed for at kunne give en cykel til et barn, som aldrig rigtigt har haft noget, så gør det virkelig noget ved mig som person. Jeg kan leve højt på den taknemlighed, jeg ser i forældrenes øjne, i flere måneder.

Der var mest gang i Ree-Cykel, da Mathias Aastrup Eriksen havde sabbatår. Nu er han startet på Aarhus Universitet, men det betyder ikke, at virksomheden lukker og slukker. Tværtimod.
Der var mest gang i Ree-Cykel, da Mathias Aastrup Eriksen havde sabbatår. Nu er han startet på Aarhus Universitet, men det betyder ikke, at virksomheden lukker og slukker. Tværtimod.
Foto: Kübra Gültekin, TV SYD

Trænerjob gav inspiration

De fleste tager det nok som en selvfølge at have en cykel, men sådan er det ikke for alle. Dét fandt Mathias ud af ved lidt af et tilfælde.

Som træner for et lokalt gymnastikhold i hjembyen Daugård undrede Mathias sig over, at et brødrepar altid kom for sent til træningen.

I første omgang troede Mathias, at drengene var sløsede. Det viste sig dog at være noget helt andet, der lå bag, da han først fik åbnet op for posen.

Mathias fik fortalt, at drengenes forældre ikke havde råd til cykler, så børnene var nødt til at gå flere kilometer frem og tilbage til træning.

Dén tanke kunne Mathias ikke lide, så derfor besluttede han sig for at gøre noget ved problemet.

quote

Jeg tror ikke, at jeg har et større hjerte end andre.

Mathias Aastrup Eriksen

På kort tid havde han fået sat to cykler i stand til drengene, og glæden var ikke til at tage fejl af.

- Jeg havde brugt mange timer med dem (brødrene, red.) og havde i virkeligheden fået en relation til dem, så jeg blev sindssygt glad for at se, hvor meget de voksede, da jeg gav cyklerne til dem. Den glæde, de havde, smittede ti gange mere af på mig end på dem.

Herefter var konceptet født.

Bare en almindelig fyr

For Mathias er det vigtigt at give noget videre til andre.

Han har tidligere lavet velgørenhed i Mexico, hvor han kunne mærke, at han gjorde en forskel. Det er nok også grunden til, at han i dag driver en ’velgørenhedsvirksomhed’, som han selv kalder Ree-Cykel.

Selvom Mathias på mange måder har gjort noget usædvanligt, så ser han ikke sig selv som noget særligt.

- Jeg tror ikke, at jeg har et større hjerte end andre. Jeg tror, at det har noget at gøre med, at jeg har en almen medmenneskelighed, som jeg tror, at alle har, hvis de har muligheden for at hjælpe, siger han.

Hvis han selv skal pege på en årsag til hans ønske om at hjælpe andre, kigger han mod sin egen barndom.

- Mine forældre har lagt en stor værdi på de menneskelige værdier og har taget mig med ud at rejse fra en ung alder, hvor jeg har set fra alle økonomiske lag fra ulande til lande med stor rigdom, og det har også formet mig som menneske.

Donationsrekorden ligger på et sted mellem 45-60 cykler i ugen. Lige nu giver Ree-Cykel omkring 24 cykler videre i ugen.
Donationsrekorden ligger på et sted mellem 45-60 cykler i ugen. Lige nu giver Ree-Cykel omkring 24 cykler videre i ugen.
Foto: Kübra Gültekin, TV SYD

For Mathias er det dog også vigtigt at gøre andet end ’blot’ at hjælpe udsatte mennesker med deres cykelbehov.

Hos Ree-Cykel har han tidligere haft to ansatte, der begge har haft det til fælles, at de kom fra bosteder, inden han ansatte dem. For Mathias er det nemlig vigtigt at tage et socialt ansvar ved at få de personer i beskæftigelse, som kan have svært ved at komme i arbejde af den ene eller anden årsag.

- Jeg så en mulighed for at skabe noget indhold i deres hverdag og give dem noget livskvalitet, for mange af dem er utrolig skarpe og gode til at ordne cykler. De var bare ti gange bedre medarbejdere, end jeg kunne forestille mig, siger Mathias og fortæller, at han gerne vil have flere ansatte inden længe.

Mange med samme behov

Mathias Aastrup Eriksen blev stille og roligt klar over, at de to drenge fra hans gymnastikhold langt fra var ene om at mangle cykler.

- Jeg tror, at der er en side af samfundet, som mange danskere ikke ser. Det er i hvert fald det, jeg mærker. Vi har nok en idé om, at livet er en dans på roser for alle, og at alle forældre har mulighed for at give det, som deres børn har brug for. Men det er bare ikke en realitet, særligt ikke for udsatte familier, siger han.

Det er da heller ikke et problem at finde folk at donere cyklerne til. Tværtimod.

Ordrebogen er lang, da Mathias løbende bliver kontaktet af folk, der gerne vil have en cykel fra ham.

Udvidelse er under opsejling

For Mathias er det vigtigt, at konceptet kommer længere ud, for det er ikke kun i Vejle- og Daugård-området, at der er behov for cykler.

Næste mål er at indtage Aarhus.

Ree-Cykel håber på at få et samarbejde op at stå med genbrugspladser i Aarhus Kommune, så man kan få lignende plakater op som denne fra genbrugspladsen i Vejle.
Ree-Cykel håber på at få et samarbejde op at stå med genbrugspladser i Aarhus Kommune, så man kan få lignende plakater op som denne fra genbrugspladsen i Vejle.
Foto: Kübra Gültekin, TV SYD

- Det er både en studieby, hvor folk har en presset økonomi, men der er også utrolig mange, som er udsat i Aarhus, hvor vi har en kæmpe mulighed for at hjælpe til, siger Mathias.

Mathias har ansat én af hans venner, der skal hjælpe ham med at holde Ree-Cykel kørende, da han skal til at studere, ved siden af at han driver virksomheden.