Efter handel med tiltalt hundehandler måtte Monika aflive sin hvalp

Monika Grahl fik en noget anden oplevelse, end den hun drømte om, da hun købte hvalpen Anton. Foto: Tais Tullin, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Monika Grahl købte en Fransk Bulldog ved en sælger, der er tiltalt for ulovlig import af hundehvalpe fra Polen.

I begyndelsen af 2021 ville Monika Grahl fra Hedensted, som så mange andre danskere, gerne købe en hundehvalp. Hun var klar over, at ventelisterne ved kennelerne var lange, og derfor kiggede hun på annoncer på Gul&Gratis og Den Blå Avis. 

"Vores dejligt tæve har fået 8 skønne hvalpe."

"Alle er fine, sunde og raske"

Sådan står der i annoncen, der omhandler Franske Bulldogs, som Monika Grahl vælger at skrive på.

- Beskrivelsen af, at det var stueopdræt, at de var socialiseret med andre hunde og med børn. Der var i hvert fald ikke noget, hvor jeg tænkte, at der var noget galt, siger hun.

Sag om ulovlig import af hunde

Fredag d. 5. marts 2021 begynder en straffesag ved retten i Kolding, hvor tre mænd er tiltalt for ulovligt at importere 120 hvalpe af racen Fransk Bulldog fra Polen til Danmark med henblik på at sælge hundene via sider som Gul&Gratis og Den Blå Avis.  


Derudover er mændene tiltalt for at have solgt hvalpene fra deres private adresser, selvom de ikke havde tilladelse til erhvervsmæssig handel med dyr.


Mændene er 52, 56 og 59 år og stammer fra Gram, Kolding og Nordborg.


Sagen er efterforsket af Den Specialiserede Dyreværnsenhed ved Sydøstjyllands Politi, og ifølge anklageskriftet er hvalpene indført i Danmark fra Polen uden ID-mærkning med chip, rabiesvaccine, sundhedscertifikat eller været tilset af en dyrlæge i afrejselandet. Mændene er desuden ikke registreret som importører ved Fødevarestyrelsen. 


Anklagemyndigheden går efter en frihedsstraf, konfiskation af 690.000 (svarende til 6.000 kr. pr. solgt hvalp), en tillægsbøde og frakendelse af retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde.  


En række personer, der har købt hvalpe af sælgerne, skal afhøres i sagen. I flere tilfælde har hvalpene vist sig at have adskillige sygdomme.  


Kilder: Sydøstjyllands Politi og anklageskriftet

Hun vælger sammen med sin kæreste at køre ned til sælgeren for at se på hvalpene, men har egentlig besluttet sig for ikke at købe hvalpen med hjem med det samme, fordi hun ved, at det er et godt råd at følge hvalpen i en periode, inden man køber den. 

- Det jeg havde tænkt, det var jo, at jeg godt ville komme til et hjem, hvor tingene var i orden. Det var de også, fortæller hun.

Omfanget er ret stort. I vores regi er der handlet hunde for 10 mio. kroner i 2020. Det er bare de sager, vi har kendskab til

Peter Heneberg, Efterforsker, Dyrenes Beskyttelse

I huset ser Monika Grahl hundene lege, og sælgeren sætter sig ned på gulvet sammen med hende og hvalpene. 

Hun får fremvist den tæve, som hun får at vide er moder til hvalpene og får en sundhedsbog, hvor der står, at den er chippet med dansk chip og vaccineret af en dyrlæge i Danmark.

- Vi snakkede om hvalpefoder, og hvordan dyrlægen havde rost de her hvalpene for at have en lang snude. Han giver bare et godt indtryk, fortæller hun.

Efter at have været i huset i to timer og grublet over beslutningen, vælger parret fra Hedensted at give de 16.000 kroner og købe hvalpen med hjem, som de navngiver Anton.

- Jeg er jo super glad og kører hjem med den her skønne hvalp, fortæller Monika Grahl.

Men glædesrusen over købet af en ny hvalp skulle hurtigt vise sig at gå den forkerte vej.

Ulovlig import et et problem

I 2020 kunne Dansk Hunderegister tilføje lidt over 3000 nye hunde til deres register, hvilket er en af de største stigninger de seneste ti år. 

For mange er en ny hvalp forbundet med glæde, men for nogle havner de i en situation, hvor de køber en hvalp, der er ulovligt importeret og kan komme fra uhygiejniske vilkår i udlandet. Det fortæller Peter Heneberg, der som efterforsker ved Dyrenes Beskyttelse følger nøje med i den ulovlige import af hundehvalpe. 

- Omfanget er ret stort. I vores regi er der handlet hunde for 10 mio. kroner i 2020. Det er bare de sager, vi har kendskab til, siger han.

Peter Heneberg arbejder som efterforsker ved Dyrenes Beskyttelse og har en baggrund som efterforsker ved Københavns Politi.

Smitsom parasit og blodig afføring

Efter at være kommet hjem til Hedensted med deres nye hundehvalp, begynder der dagen efter at vise sig tegn på, at hunden ikke et helt på toppen.

- Så starter det om søndagen. Søndag formiddag er den egentlig frisk, og den spæner rundt og leger. Men over middag er det bare som om, at så går luften af ballonen på den her lille hvalp, siger hun.

Hun fortæller, at hvalpen har meget flydende afføring og sover store dele af dagen.

Monika Grahl forsøger at give hunden noget af den ormekur, som hun fik med fra sælgeren ved købet og kører til sin egen dyrlæge i Hedensted to dage efter, hun fik sin nykøbte hvalp med hjem.

Anton ses her i sofaen hos Monika Grahl. Foto: Privatfoto

- Hun undersøger den, og vi får lidt forskellige ting med hjem, og jeg kører på apoteket og fortsætter bare med den her kur, fortæller Monika Grahl.

Men på trods af dyrlægefaglig hjælp og diverse behandlinger får Anton det ikke bedre. 

- Den er jo slap. Den render jo ikke rundt som en hvalp skal. Den drikker fint, men jeg kan ikke rigtig få noget mad i den, og jeg kan jo bare se afføringen, det er det rene blod, fortæller hun.

En afføringsprøve fra dyrlægen viser, at Anton er positiv med en smitsom parasit, der kaldes Giardia. Hos hunde i Danmark ses Giardia infektioner med kliniske symptomer relativt sjældent, og smitte sker ved indtagels af fæces eller fæcesforurenet vand. Det skriver Netdyredoktor.dk.

- Jeg skal ud og investere i damprenser, for det kræver jo enormt meget rengøring. Jeg er nødt til at få dampet alle de bakterier, for de (hundene, red.) smitter sig selv igen og igen, siger Monika Grahl.

Derfor blev paneler, bordben og alt andet som Anton var i nærheden af dampet og vasket ned hver dag.

Blodpletter som denne var ikke et ualmindeligt syn i hjemmet i Hedensted. Foto: Privatfoto

I alt er Monika Grahl ved dyrlægen fem ud af ni dage, hvor hvalpen bliver tilset af dyrlæger fra Hedensted og Vejle Dyrehospital. I alt betaler hun i underkanten af 10.000 kroner til dyrlægeregninger, hvoraf sælgeren har betalt 5.775 kroner tilbage til hende. 

Nemt at blive snydt

Det kan være nemt at blive forblændet og snydt ved de her sælgere, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, der godt kan forstå, hvorfor nogle købere ender med at få en hund med hjem, der viser sig hverken at være rask eller dansk.

- Der er selvfølgelig nogen, der henter dem (hvalpene, red.) fra bagsmækken på en bil, men der er også dem, der kommer fra det, der kunne være et pænt hjem. Men resultatet er jo det, som vi hører ofte ved de her henvendelser, at hvalpen er syg - typisk med diarre, orm og utilpasheder. Det er ikke unormalt, at vi får fortællinger om, at man bruger 8-12 tusinde kroner på at få givet hvalpen noget behandling, og så må man til sidst alligevel aflive hvalpen, siger Peter Heneberg, efterforsker ved Dyrenes Beskyttelse.

Samtidig er det svært at vende tilbage til sælgeren, fordi de ofte ikke er til at få fat i, fortæller han.

- Så har de skiftet telefonnummer, eller også er man ikke på den samme profil. Eller også er den adresse, man har hentet hvalpen på en tom bolig et eller andet sted. Historierne er mange, beretter han.

Magtesløs

Efter en uges kamp for at få hunden tilbage i rask tilstand og flere forgæves forsøg på at komme i kontakt med sælgeren, vælger Monika Grahls kæreste og søn at forsøge at aflevere hunden tilbage.

De kører ned til hans adresse, hvor sælgeren afviser at tage hvalpen tilbage.

- Han havde overført 5.000 til dyrlægeregninger, som jeg allerede havde brugt, og nu skulle vi selv stå for resten, siger han og smækker egentlig bare døren i hovedet på dem, fortæller hun. 

Monika Grahl bliver i mellemtiden kontaktet af nogen, der tidligere har købt hvalpe af sælgeren, som kan fortælle, at de også har haft dårlige oplevelser med sælgeren.

- Så falder alle brikkerne på plads. At jeg er gået i den her fælde, og han vil jo ikke stå ved sit ansvar, og jeg står tilbage med en meget, meget syg hvalp, siger hun. 

Anton var ifølge Monika Grahl meget træt og sov store dele af dagen. Foto: Privatfoto

- Der sker bare ikke noget med den her stakkels hvalp. Vi kan jo se, at han bare er skind og ben. Vi ved simpelthen ikke, hvad vi skal stille op, siger hun.

Efter mange overvejelser så Monika Grahl og hendes kæreste ingen anden udvej end at køre til dyrlægen for at få hunden aflivet.

En oplevelse Monika Grahl sent vil glemme. 

- Da de stikker sprøjten i ham, da han skal have noget beroligende, der står der bare blod ud af begge ender. Det er ligesom om, at han punkterer, fortæller en tydeligt berørt Monika Grahl, der husker, at dyrlægen sagde, at den alligevel ikke havde overlevet 48 timer mere.

Monika Grahl troede, at hun havde gjort en god handel, da hun købte Anton. Foto: Tais Tullin, TV SYD

Efter Monika Grahl har fået aflivet sin hund, modtager hun en mails fra Vejle Dyrehospital, der har foretaget blodprøver af Anton. 

Prøverne viser udover Giardia også positiv for en række vira, som hunden er smittet med. 

Hun ønsker ikke, at andre skal have samme oplevelse som hende, og det får Monika Grahl til at advare andre købere på nettet. Det får sælgeren til at reagere med et opkald til hendes kæreste. Se videoen herunder.

Monika Grahls kæreste modtager denne talebesked efter, at Monika Grahl advarer mod sælgeren.

Via SMS'er og telefonbeskeder fremgår det, at sælgeren mener, at det er Monika Grahl, der selv er skyld i, at hunden er blevet syg - blandt andet på grund af væskemangel.

Kan du afvise, at han skulle have ret i den påstand?

- Det kan jeg afvise. Hvis den havde været i væskemangel - den blev tjekket så mange gange ved dyrlægen - så havde dyrlægen jo givet den noget væske, mener hun.

De tiltalte er endnu ikke dømt i sagen om ulovlig import af hundehvalpe fra Polen. Der forventes at falde dom i sagen til maj senest til juni.

På TV SYD kan vi ikke med sikkerhed sige, at hunden, som Monika Grahl har købt, er ulovligt importeret, men vi kan dokumentere, at den er købt af en af sælgerne, der nu er tiltalt for ulovlig import af hundehvalpe.

Vi har haft kontakt til sælgeren, men han ønsker ikke at medvirke. 

Fire lokale deler deres bekymringer: - Jeg er bange for, der ikke er noget Fanø om få år

Udgivet

Flere hundrede fanøboere var torsdag aften mødt op til borgermøde, hvor de blandt andet kunne stille spørgsmål til kommunens spareforslag.

Fanø har de seneste dage haft stor opmærksomhed omkring sig, efter kommunens forvaltning onsdag fremlagde et aggressivt sparekatalog frem mod budgettet for 2025.

Et sparekatalog, der blandt andet foreslår at udskyde rengøringen hos ældre til hver fjerde uge og dreje nøglen om for børnehaven Bakskuld, der ligger i Sønderho.

Det fik kommunens 11 byrådsmedlemmer til at invitere til åbent borgermøde torsdag aften i Sundhedshuset i Nordby, hvor flere hundrede fanøboere var mødt op for at blive klogere på spareforslaget - og ikke mindst stille spørgsmål til borgmester Frank Jensen.

- Jeg havde mødt folk på gaden og hørt, at der ville komme mange - men der kom alligevel flere, end jeg havde turde håbe på. Jeg tror også, det er noget, der giver genlyd andre steder end Fanø, at vi er så hårdt presset i den her situation, fortalte borgmesteren umiddelbart efter borgermødet.

Hos mange af de fremmødte var der dybe panderynker at spore, for situationen er for alvor ved at spidse til for de omkring 3400 øboere.

Klik på billederne og læs fanøboernes tanker om øens situation

Malene Daniels Beck

Malene Daniels Beck

Jeg tager med mig, at det er godt, vi står sammen om tingene, for vi vil ikke have splid ud af det her.

Jeg arbejder for Kulturskolen, det vil sige 25-27 procents nedskæringer. Kan jeg overhovedet blive ved med at bo her? Hvad nu hvis de lukker børnehaven? Kan jeg sælge mit hus, når jeg bor i Sønderho? Der er mange ting, jeg er bekymret for.

Men jeg er fuldstændig rystet. Jeg forsøger at tage det på den sjove måde, men det er under ingen omstændigheder sjovt.

Karl-Erik Andersen

Karl-Erik Andersen

Økonomien ser jo ikke god ud, men hvornår har du sidst hørt et byråd, der ikke skal spare?

Jeg bider mærke i det udligningsbidrag og alle de penge, den her kommune og dens økonomi skal af med. Det kan jeg ikke se nogen rimelighed i.

Jeg så helst, at vi kunne klare skærene og blive ved med at være Fanø, så vi ikke skal til at være én stor kommune. Det fører ikke noget godt med sig.

Finn Mengel

Finn Mengel

Hvordan pokker kunne det komme så vidt?

Jeg er dybt forundret over, at det kan gå så galt - at man er blevet overset på den måde.

Jeg bor selv i Sønderho, og den er særligt truet, så det bliver svært for lokalsamfundet dernede.

Pernille Brunbjerg

Pernille Brunbjerg

Uanset hvor man kigger hen, så er folk berørte og kede af det. Og jeg frygter for Fanøs fremtid, for får vi ikke stoppet vores befolkningsnedgang, så er jeg bange for, der ikke er meget Fanø tilbage om få år.

Jeg er særligt bekymret for vores børn, men der er vi forskellige, og der skal spares over en bred kam. Alle kender nogen, der arbejder et sted, hvor der bliver sparet.

Mellem borgerne taler vi om, at vi er nødt til at råbe nogen op og få nogen til at hjælpe os, for det er vanvittigt mange penge, vi skal spare.

26-årig kendt skyldig i at forsøge at dræbe fængselsbetjent

Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Udgivet

Retten i Horsens har fredag formiddag kendt en 26-årig mand skyldig i at forsøge at dræbe en fængselsbetjent i Enner Mark Fængsel ved Horsens med en tandbørste sidste år.

26-årige Ekrem Yavuz forsøgte at dræbe en fængselsbetjent sidste år, da han stak ham med en tandbørste i halsen. Det har Retten i Horsens fredag formiddag afgjort.

Den 26-årige havde nægtet sig skyldig i forsøg på manddrab, men erkendt sig skyldig i vold af særlig rå karakter. Det var de seks nævninge og tre dommere dog ikke enige i.

Overfaldet på fængselsbetjenten skete 18. februar sidste år omkring klokken 15 i et fællesområde på afdeling D i Enner Mark Fængsel. Afdelingen huser nogle af landets farligste indsatte, og den 26-årige er også tidligere dømt for personfarlig kriminalitet.

Han forholdt sig rolig under oplæsningen af skyldkendelsen. Forinden havde han smilet ud til en yngre kvinde og midaldrende herre på tilhørerpladserne, der gengældte hans smil.

De blev dog afløst af alvorlige miner, da det stod klart, at retten fandt ham skyldig i både forsøg på manddrab og et andet forhold, der handlede om, at den 26-årige samme dag forsøgte at bide en anden fængselsbetjent.

Smil afløst af tårer

Kort efter at skyldkendelsen var afsagt var der en kort pause. De tre politibetjente omkring den 26-årige gav ham lov til at gå hen til de to tilhørere, han før havde smilt til.

Han krammede først manden, der kyssede ham på kinden og sagde et par ord til ham, mens kvinden efterfølgende krammede ham flere gange.

Og så løb tårerne ned ad kinderne på begge to, mens Ekrem Yavuz blev ført tilbage til stolen ved siden af sin forsvarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere nyheder om tandbørstesagen direkte i din indbakke

2/2

Nu skal vi blot bruge dit navn og dit samtykke

Stage 3

Efter pausen skal anklager Søs Bløcher fra Sydøstjyllands Politi og forsvarer Erbil Kaya procedere for, hvilken straf de mener er passende til den 26-årige. Herefter trækker nævninge og dommere sig tilbage for at votere, og senere i fredag bliver der afsagt dom.

Anklageren har allerede meldt ud, at hun vil gå efter en forvaringsdom, som betyder, at Ekrem Yavuz risikerer at blive spærret inde på ubestemt tid.

En forvaringsdom er en foranstaltning, der kun bliver brugt over for personer, der anses som særligt farlige. Sidste år gennemgik man forvaringsdommene, og de dømte, der var blevet prøveudskrevet, havde gennemsnitligt været anbragt i lidt over 15 år.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com