Nicklas fangede den første sølvlaks i danske farvande

24-årig sportsfisker fra Juelsminde fanger den første sølvlaks, som ikke tidligere er set danske farvande.

Laksen, som i den seneste måned er fanget en snes gange i Djursland og Horsens Fjord, er blevet undersøgt på Statens Naturhistorieske Museum ved Københavns Universitet. Dna-prøver viser, at der er tale om sølvlaks, som aldrig tidligere er set i danske farvande. Også i Vejle Å er der fanget en sølvlaks.

24-årig Nicklas Engelbrecht Sørensen fra Juelsminde var den første, som landede en sølvlaks. Det skete i slutningen af august i Horsens Fjord.

- Den fightede helt fantastisk, fortæller han til TV SYD. Den tog 60-70 meters udløb i et rap – og tog 10-15 spring halvanden meter ud af vandet. Det var fantastisk.

- Det føltes helt vildt godt. Det var en glædesrus, som man kommer til at huske tilbage på i mange, mange år.

Også i Vejle Å

Sølvlaksen, som Nicklas Engelbrecht Sørensen fangede, er den første, som er registreret i Danmark. Siden har han fanget fire flere.

- Det er en stillehavslaks, og det er ikke en art, som vi tidligere har set i Danmark, fortæller Henrik Carl, som leder et projekt med et fiske-atlas på Statens Naturhistoriske Museum.

De sølvlaks, som er fanget i dansk farvand, har alle være hunner – og med rogn, fortæller Nicklas Engelbrecht Sørensen. De stammer sandsynligvis fra havdambrug, hvor de er sluppet ud.

quote

Den fightede helt fantastisk. Den tog 60-70 meters udløb i et rap – og tog 10-15 spring halvanden meter ud af vandet. Det var en oplevelse, man husker hele livet. 

Nicklas Engelbrecht Sørensen, sportsfisker, Juelsminde

- Men de har i hvert tilfælde gået i havet i flere år. De er flotte og blanke, siger han til TV SYD.

Den første laks, som Nicklas Engelbrecht Sørensen fangede, vejede 2,6 kilo. Den blev taget på blink.

- Senere har jeg taget flere, som har været større: 3,6 kilo og op til 70 centimeter. Nogle rigtig fine fisk, fortæller Nicklas, der har sin egen fiske-kanal på Youtube under navnet DanskeFiskeEventyr

Sølvlaksen er også svømmet op i åløbene. Lars Olsen fra Skibet ved Vejle fangede en sølvlaks i Vejle Å for en uge siden. Den var 65 cm lang og vejede 3 kilo.

Udbredelsen af de danske fisk er siden 2006 blevet kortlagt af forskere fra Statens Naturhistoriske Museum og DTU Aqua i forbindelse med det såkaldte Fiskeatlas.

Forskerne følger nøje udbredelsen af de enkelte arter. Det gør de blandt andet ved hjælp af indberetninger fra befolkningen. 

Fiskene er så flotte og blanke, så de har levet i havet i flere år.
Fiskene er så flotte og blanke, så de har levet i havet i flere år.
Foto: NIcklas Engelbrecht Sørensen