Nyt våben mod sukkersyge: Bitter kål

På en mark ved firmaet Aarstiderne i Barrit er omkring 30 forskellige kålsorter på vej op af jorden. Savoy-kål, spids-kål og grønkål er bare nogle af dem.

Efter at forskningsprojektet "Maxweg" på Århus Universitet konkluderede, at kål, især bitre kål, kan være gavnlig for diabetes II-patienter, er Aarstiderne med i et projekt, der skal få både almindelige borgere og patienter til at spise mere kål. Aarstiderne undersøger, hvordan man dyrker kålene bedst muligt.

Herefter sendes kålene ind til kokkene på Aarstiderne og på sygehuset i Randers, hvor man vil undersøge, hvordan man gør de bitre grøntsager til en del af kosten.

- Vi skal finde ud af, hvordan vi gør kål sexet for forbrugerne, siger Svend Daverkosen, landbrugs- og miljøchef hos Aarstiderne til TV SYD.

Det er især de gamle kålsorter, som kan være gavnlige for diabetes-patienter. Gamle kålsorter er generelt bitre, og Aarstiderne har været i den Nordiske Genbank for at finde frø til at kunne dyrke gamle danske kål-sorter.