Pernille mistede søn: Nu har hendes borgerforslag 50.000 underskrifter

Med de 50.000 underskrifter håber Pernille Møller Jensen, at forældre i samme situation som hende kan få orlov, hvis de mister et barn.

- Det er helt udelukket, at jeg kunne være kommet på arbejde de første tre måneder. Jeg sad bare og græd, fra jeg stod op, til jeg gik i seng.

Sådan siger Pernille Møller Jensen fra Hedensted om den situation, hun var i, efter hun 20. marts 2019 mistede sin 15-årige søn, Lasse. Han led af leukæmi, men det var en sjælden kræftform (HLH), der endte med at koste ham livet.

Borgerforslag

På det tidspunkt havde Pernille Møller Jensen sygepasningsorlov for at kunne passe Lasse. Derfor kunne hun også vente fire og en halv måned med at komme tilbage på arbejde.

Men Pernilles mand blev sygemeldt oven på sønnens død, og efter to uger blev han kaldt til samtale på jobcentret, der ville høre, hvornår han kunne være tilbage på arbejde.

- Jeg tænkte, at det kunne ikke passe. Det var uretfærdigt, at jeg kunne gå og sørge, men det kunne min mand ikke. Smerten var jo lige stor for os begge, siger Pernille Møller Jensen til TV SYD.

Det fik hende til at stille et borgerforslag om, at forældre bør have ret til minimum et halvt års sorgorlov, hvis de mister et barn i alderen 0 til 18 år.

Borgerforslaget har i skrivende stund 63.140 underskrifter, og dermed kan forslaget blive behandlet i Folketinget.

- Jeg ville blive rigtig glad, hvis det blev til noget. Vi når jo desværre ikke selv at få glæde af det, for det er et år siden, vi mistede Lasse. Men det kan forhåbentligt hjælpe andre, siger Pernille Møller Jensen.

Lasse Møller Jensen var glad for at stå på skateboard og køre på scooter.
Lasse Møller Jensen var glad for at stå på skateboard og køre på scooter.
Foto: Privatfoto

Pernille Møller Jensen havde egentlig fået en aftale med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om at diskutere forslaget, men coronakrisen har sat aftalen på pause. Hun håber dog, at der vil være bred opbakning i Folketinget til forslaget.

- Jeg tænker ikke, der er nogen, der kan synes, det er en dårlig idé. Så jeg håber, der kommer så mange partier med som muligt. Jeg har allerede hørt, at flere partier bakker op om mit forslag, siger Pernille Møller Jensen til TV SYD.

Borgerforslaget gik i stå

Egentlig var tilslutningen til borgerforslaget gået i stå på 35.000 underskrifter. Men så lavede Sabina Kjemtrup lørdag et Facebook-opslag, hvor hun opfordrer folk til at skrive under på borgerforslaget. 

Derefter gik det hurtigt.

Mellem lørdag 4. april og søndag 5. april passerede borgerforslaget således 50.000 underskrifter.

Kun sorgorlov ved spædbørn

Som det er nu, har du som forælder ret til 14 ugers sorgorlov med barselsdagpenge, hvis dit barn er dødfødt, eller hvis du mister dit barn op til syv måneder efter fødslen.

Hvis du mister dit barn, efter barnet er syv måneder gammelt, kan du ikke få sorgorlov.

Men det håber Pernille Møller Jensen på, at der nu kan laves om på.

- Jeg har prøvet at miste min far og mine bedsteforældre, men det kan ikke sammenlignes med at miste et barn, siger Pernille Møller Jensen.