Slut med post fra kommunen op til weekenden: - Det er fantastisk

Byrådet i Hedensted Kommune har besluttet, at det fremover skal være slut med breve, digitale afgørelser og opkrævninger om fredagen, i weekenden og op til helligdage.

En fredag aften i november 2018 modtager Jonna Lindveds datter et digitalt brev fra Hedensted Kommune.

Det lyder umiddelbart uskyldigt, men ikke desto mindre kom det til at påvirke hele familien i Båstrup ved Hedensted resten af weekenden.

quote

Hun blev så usikker på, hvad der skete og kunne ikke rumme det

Jonna Lindved, Båstrup

Datteren, der på dét tidspunkt var 17 år, har autisme og var i gang med et tilbud gennem Hedensted Kommune, som hun var rigtig glad for. Brevet omhandlede et nyt tilbud, som hun skulle i gang med, men som familien ikke tidligere havde hørt om.

- Vores datter er meget sensitiv. Og det bevirkede faktisk, at hun resten af weekenden lå i sin seng i fosterstilling, fordi hun blev så usikker på, hvad der skete og kunne ikke rumme det, fortæller Jonna Lindved.

Henvendelser til politikerne

Familien i Båstrup er ikke de eneste, der er blevet efterladt med spørgsmål efter at have modtaget et kommunalt brev, hvor det ikke har været muligt at få svar på spørgsmålene, da det enten er weekend eller helligdag.

Derfor kom Venstres byrådsgruppe med et forslag om, at kommunen lader være med at sende digitale afgørelser og opkrævninger om fredagen, i weekender samt dagen før en helligdag. 

- Det kommer af, at vi har fået henvendelser fra tid til anden fra borgere, som får nogle henvendelser fra kommunen på skrift - nogle afgørelser eller andre ting, som så har gjort, at de ikke kunne få hjælp hen over weekenden. Og i eksempelvis udsatte familier er man jo på herrens mark, fortæller Ole Vind, der er byrådsmedlem i Hedensted Kommune for Venstre.

På et byrådsmøde i sidste uge blev forslaget vedtaget af et enigt byråd. Nu skal man administrativt finde ud af, hvordan forslaget skal løses.

Et letforståeligt sprog

Derudover blev der føjet til forslaget, at kommunikationen skal forbedres, så der skrives 'tilpas enkelt, letforståeligt og imødekommende'. 

Det glæder Jonna Lindved, som måtte læse datterens brev igennem flere gange - uden stadig at være helt sikker på, hvad det ville få af betydning for hendes datter.

Hun er selv en af de borgere, der har taget fat i et byrådsmedlem for at fortælle om sin oplevelse og bede om hjælp. Nu håber hun, at andre fremover slipper for samme oplevelse som hendes familie.

- Det er jo fantastisk, hvis bare én ikke behøver at være igennem det, som vi har været. Så er det jo fantastisk. Fordi det er så mentalt hårdt at være igennem.

Borgerforslag vil stoppe breve op til weekenden

Et borgerforslag, der i skrivende stund har opnået knap 2.800 underskrifter, vil netop sætte en stopper for, at kommunen eller jobcentrene udsender breve til sygemeldte borgere mellem fredag klokken 8 og mandag klokken 8.

- Der er ingen logisk grund til eller noget godt argument for, at de breve ikke kan sendes på andre tidspunkter. Det eneste resultat af det nuværende afsendingstidspunkt er, at en sygemeldt borger kan risikere at få det værre, skriver forslagsstiller Jonas Schmidt fra Faaborg-Midtfyn Kommune.

Hvad er et borgerforslag?