Sommervarmen bliver lagt på lager

Hedensted Kommune har betalt for tre sol-brønde, hvor varmen bliver gemt til koldere tider.

I Hornsyld har Børne og Familiehjemmet Bakkevej fået en energi-kilde, som indgår i et forsøg. Hedensteds borgmester Kirsten Terkilsen (V) kaldte det "en historisk dag, hvor en utrættelig opfinder endelig kan se resultatet, mere end 40 år efter han fik ideen".

Forsøg i haven

Betegnelsen "solbrønd" lyder næsten som en indretning, hvor man pumper sol-energi, og det er lige før, det er sådan det foregår.

Maskiningeniør Niels Kristian Knudsen i Hedensted fik ideen i 1973, da vi havde den første store olie-krise. Han etablerede nogle år senere en solbrønd i sin have. Han satte solfangere på taget og 16 varme-patroner i en pæreformet brønd i græsplænen, hvor energien fra solen blev gemt.

Det fungerede fint i 15 år, men ingen ville sætte opfindelsen i produktion. Først nu er et firma i Hedensted - Sunwell Aps etableret for at sætte solbrønden i produktion. De tre brønde i Hornsyld er installeret med støtte fra Insero Energy, og Centret for Forskning og Udvikling i Byggeri, Energi og Miljø på VIA, Horsens, følger forsøget og bearbejder resultaterne.

Har ventet længe

Kirsten Terkilsen var med i Hornsyld for at tage det første "spadestik". Hun siger i en pressemddelelse, at det er en dag, hun har ventet længe på.

- Det er nogle år siden, opfinder Niels Kristian Knudsen først præsenterede sine ideer og resultater fra sine forsøg hjemme i haven, og nu imødeser jeg test-resultaterne med stor interesse. Jeg håber, det kan danne skole for andre nytænkende og perspektivrige initiativer. Og Hedensted Kommune medvirker gerne til at realisere lignende projekter, siger borgmesteren.

Sådan fungerer den

Solbrønden er en kombination af en solfanger, et jordvarmelager og en varmepumpe. Solfangeren henter solens varme ned i en væske, som ledes ned i et depot i jorden, der bliver varmet op.

Når væsken har afgivet sin varme til jorden, sendes den op i solfangeren for at hente mere varme ned. Derved kan man i sommermånederne sikre sig et varmelager i jorden, som man kan bruge, når det bliver efterår og vinter.

Når der bliver brug for varmen, kan varme-strømmen vendes, så jorden varmer væsken i rørene op. Så er varmen klar til at blive brugt i huset. Varmen gemmes i jorden uden tab.

Hvis der kobles solceller på til at drive pumperne på anlægget, kan man i princippet blive totalt selvforsynende med fuldstændig grøn energi.