Teater giver børn en forståelse af verden

Børn og voksne kan få lov til at opleve teatret helt tæt på den kommende måned. Og det er en god måde for børn at opleve, hvordan verden kan se ud.

Ludvig Holberg stod næsten i levende live foran 24 skolebørn fra Aale Hjortsvang Børneby. Bag kostumet gemte sig en skuespiller, der på 40 minutter gav børnene er teateroplevelse.

- Det er sjovt, fordi man kan få lov til at se alt muligt fra gamle dage, siger Frida Holst fra 1. klasse.

Alle børnene var også opslugte af forestillingen, der bød på sjove spøgelser og forbudt kærlighed.

- Det er en helt anden oplevelse, end vi er vant til i skolen, siger børnehaveklasseleder Rikke Priebe Kjær.

De to klasser blev de første til at se forestillingen.
De to klasser blev de første til at se forestillingen.
Foto: Emma Rixen Hedegaard

Teater giver værdi

Når børn og voksne sætter sig foran scenen, får de meget ud af det. Især børn kan opleve følelser, som de måske ikke kender.

- Det kan være en sanselig måde at møde og forstå både verden, sig selv og hinanden. Det kan både være at forstå en verden, som man selv har erfaret, men det kan også være, at man for et øjeblik får lov til at kigge ind i andres erfaringer, siger Pernille Welent Sørensen, forsker hos Absalon Professionshøjskole.

En teaterforestilling kan også opleves som mulige versioner af, hvordan verden kan være eller blive. Det kan man også på film, men ikke på samme måde.

- Forskellen er, at det er et levende møde, og vi oplever nogle af de elementer som legen også tydeligt rummer, fortæller hun.

Her kan både børn og voksne leve sig ind i tanken om, at en fugl pludselig er levende, og man næsten kan mærke solens stråler.

- Man skal låne sin opmærksomhed. Det kræver, at man stiller sig til rådighed, og når det lykkedes bliver det til et særligt møde, siger Pernille Welent Sørensen.

Louise Ejgod Hansen, der er forskningsleder på Center for Kulturevaluering, fremhæver også vigtige elementer i mødet med teater.

- Der er det indhold, der bliver formidlet, og så er det en anden form for fælles oplevelse. Det betyder noget for børn og voksne at være tilskuer sammen i et rum, og at opleve hvordan man gennem teater kan udtrykke sig, siger hun.

Det er den sansebaserede oplevelse, der skiller teater fra at læse en bog.

Omrejsende teater

Bag dagens teaterstykke står Teater Jævn, der i hele oktober turnerer rundt i Hedensted Kommune for at spille stykket 'Ludvigs Maskerade'.

- Vi kunne ikke finde på en bedre forestilling end Holbergs Maskarade, fordi den handler om retten til at være den, man er, og at være sig selv og lege med identiteter, siger kunstnerisk leder, Gitte Ask Villadsen.

Forestillingen er for børn, men er lavet så voksne også kan være med.

- Et eller andet sted er det jo det samme, og så er det bare fuldstændig anderledes, siger Gitte Ask Villadsen om børn og voksnes forskellige måder at forstå teatret på.