Trods venner var hun ensom, indtil hun fandt, hvad hun manglede

Mere end hver fjerde kvinde i alderen 16 til 24 år føler sig ensom. En følelse som Mette Tolsgaard fra Grejs oplevede i folkeskolen, når hun ikke følte sig velkommen blandt de andre piger i klassen.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da Mette Tolsgaard som 13-årig trådte ud på scenen, mærkede hun en ukendt følelse. En følelse som har fået betydning for hendes selvværd nu 17 år efter.

Når de andre piger i klassen svang sportstasken på ryggen og i samlet flok traskede mod plænen, kunne Mette Tolsgaard ikke undgå at føle sig udenfor.

Dengang i 7. klasse havde hun prøvet at give fodboldstøvler og nummererede holdtrøjer en chance, men trods et ihærdigt forsøg til træningerne følte hun sig stadig ikke som en del af fodboldpigernes fællesskab.

- Jeg følte ikke, at jeg hørte til sammen med de andre, siger Mette Tolsgaard og forklarer, at hun til trods for nogle gode veninder i klassen, stadig gik hjem fra skole og savnede et fællesskab at høre til i.

- Jeg manglede nogen at dyrke en fælles passion med, og til tider kunne det være ret ensomt.

At unge kan føle sig ensomme, selvom de ligesom Mette Tolsgaard tager del i sociale fællesskaber og går til fritidsinteresser, bekræfter en undersøgelse fra VIVE, Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.

- De unge fortæller, hvordan de ikke rigtigt føler, at de passer ind i deres omgivelser. De kan være sammen med andre unge, men uden at føle sig set og hørt, forklarer Nichlas Permin Berger, der er seniorforsker i VIVE.

Han har som del af undersøgelsen talt med 12 unge i alderen 16-24 år, som har oplevet ensomhed i en stor del af deres liv. De fortæller, at ensomheden som oftest opstår, når sociale relationer ikke opfylder deres behov for og ønske om social kontakt.

Foto: Grafik: Line Guldager Hansen, TV SYD/Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd
Foto: Grafik: Line Guldager Hansen, TV SYD/Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd
Foto: Grafik: Line Guldager Hansen, TV SYD/Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd

- At have kammerater er ikke en garanti mod at føle sig ensom. Der er eksempler på unge, som, på trods af at de faktisk har vedvarende relationer til venner, stadig føler sig misforstået og svigtet af både venner og familie langt ind i voksenlivet, skriver Nichlas Permin Berger i undersøgelsen og konkluderer:

- Det handler altså ikke nødvendigvis om, at de unge er helt alene, men lige så meget om, at de ikke føler sig tilpas i de sociale relationer omkring dem.

Et håb på scenen

I sin fritid kunne Mette Tolsgaard godt lide at male, danse og udtrykke sig kreativt, og da hendes mor ved et tilfælde fik to fribilletter til den lokale musicalforestilling i Hedensted, kunne Mette fra sin plads blandt publikum pludselig se sine egne interesser forenet i et fællesskab på scenen.

Hedensted Musical Talenter

  • Har lavet musicals i Hedensted siden 2003.

  • Plejer at trække i omegnen af 1400 publikummer til fire forestillinger.

  • Musicalen har indtil i år hørt under Hedensted Ungdomsskole, men er nu blevet en selvstændig forening i samarbejde med LOF Trekanten.

  • Første forestilling i 2003 var "Skønheden og Udyret". De senere år har musicaleleverne opført "All Shook Up", "Legally Blonde", "Footloose" og sidste år "Midt om Natten".

  • I år opfører de Grease. Det foregår i Barrit Kulturcenter med fire forestillinger i påskedagene den 28. til 30. marts 2024. Billetter til årets forestilling kan købes på hedmusical.dk.

Om fællesskabet opstår i klasseværelset, på fodboldbanen eller i teatersalen, er ifølge psykolog Dorte Hansen underordnet. Det afgørende er at finde et fællesskab, hvor man føler sig anerkendt.

Alligevel ser hun dog nogle fordele ved teater og musical, når det gælder følelsen af samhørighed.

Mette Tolsgaard fandt det fællesskab, som hun manglede, da hun blev en del af den lokale musical i Hedensted. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Brugbart resten af livet

Sammen med musicalholdet var det ikke kun på scenen, at Mette Tolsgaard trådte ind i en anden rolle, end den som hun kendte fra skolen. Særligt husker hun en aften, hvor hun havde inviteret hele holdet til Royal Casino temafest hjemme hos sig.

- Det var første gang, jeg nogensinde skulle holde en fest, og da de alle sammen bakkede op og havde lyst til at komme, følte jeg mig god nok, fortæller Mette Tolsgaard og mindes en aften, der på samme måde som de spirende venskaber fik betydning for hendes selvværd.

Mette Tolsgaard shar mødt nogle af sine bedste og tætteste venner gennem musicalen i Hedensted. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

- Mit mit selvværd og selvtillid voksede i takt med, at jeg fandt ud af, at det, som jeg kan brænder for, er godt nok. Det betød, at jeg fandt troen på mig selv.

Igen adskiller teater og musical sig fra fritidstilbuddene i idrætshallen, mener psykolog Dorte Hansen.

Begge dele handler om fællesskab, men at turde stå på en scene og præsentere det, som man har skabt i samarbejde med andre, kan bidrage til et styrket selvværd, fortæller hun.

- Man bliver udfordret på nye måder, træder nye stier, er usikker, men finder fodfæste og vokser ofte i processen. Helt konkret lærer man at stå frem, tale og udtrykke sig, og det styrker alt sammen troen på en selv og giver mulighed for at stå stærkere i andre situationer i livet.

Mette Tolsgaard og Maria Vedsted har mødt hinanden til musical i Hedensted, og i dag er de taknemmelige for at være blevet bragt sammen i en fælles passion for skuespil, musik og dans. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

For Mette Tolsgaard er det lige fra eksamener, til jobsamtaler og i samarbejde med kolleger, at hun trækker på selvværdet fra scenen.

Hun tør stå frem foran andre mennesker og er bevidst om sit ansigtsudtryk og kropssprog, når hun skal tale i en forsamling. Hun er blevet bedre til at modtage kritik og få feedback, ligesom hun ved, hvor vigtigt det er at kunne rose og være med til at styrke andres selvværd.

- Det er vigtige egenskaber at tillære sig, når man skal indgå i fællesskaber med andre mennesker resten af sit liv. Man kan vel kalde det livsfærdigheder, siger Mette Tolsgaard, som i dag, 17 år efter sin første forestilling, stadig er en del af musicalholdet.

Her kan du få hjælp, hvis du har det svært

Der findes mange steder, hvor du som ung kan ringe eller skrive til for at få hjælp, hvis du har det svært:

Ung på linje kan kontaktes online eller på  70 12 10 00.

Børnetelefonen kan kontaktes på 116111.

Headspace kan kontaktes online eller telefonisk til de lokale afdelinger.

Psykiatrifondens rådgivning kan kontaktes online eller på 39 25 25 25.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange. Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.

Overblik: Det ved vi om budgetkuppet på borgmester

M
Udgivet

Mandag kom Dansk Folkeparti, Socialistisk folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre med et budgetforlig, som de ikke involverede den konservative borgmester i. Her er, hvad vi ved om kuppet.

Mandag skulle partierne i Kolding byråd mødes for at diskutere høringssvar og forslag til budgetforliget for 2025.

Det troede Det konservative folkeparti i hvert fald, men blev mødt af et allerede indgået budgetforlig af de fire partier; uden kendskab eller involvering af de konservative.

Her er, hvad vi ved om dagens store skuffelse for Knud Erik Langhoff (C), borgmester i Kolding Kommune.

Det ved vi om budgetforliget i Kolding Kommune

1

Budgetforliget

Foto: Kim Gram, TV SYD

Indholdet af budgetforliget er endnu ukendt.

Der er dog enighed om forliget mellem Dansk Folkeparti, Socialistisk folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre.

Flere af disse partier har udtrykt ønske om at bruge penge på at fremme kommunen, mens Det konservative folkeparti prioriterer at afvikle gæld.

Borgmester Knud Erik Langhoff (C) har mandag ikke ønsket at udtale sig om budgetforliget til TV SYD.

2

Derfor gik forligspartierne udenom borgmesteren

Foto: Socialistisk Folkeparti

Årsagerne bag udeladelsen og anklagerne mod Knud Erik Langhoff og Det konservative folkeparti er forskellige for de fire partier.

Hovedbudskaberne er dog:

Dansk Folkeparti: Manglende indflydelse samt 'unødvendige nedskæringer'.

Socialistisk folkeparti: Brud på konstitueringsaftale om at holde skatter og afgifter i ro.

Socialdemokratiet: Politiske og prioriteringsmæssige uenigheder.

Venstre: Manglende initiativ til budgetsamtaler samt 'uambitiøse spareplaner'.

Du kan læse mere om stridens kerne og uenighederne i denne artikel.

3

Hvorfor er det usædvanligt at undlade borgmesteren og hvilke konsekvenser har det?

Foto: Pressebillede, VIVE

Kurt Houlberg, professor i statskundskab på VIVE med fokus på kommunalpolitik, fortæller om dagens begivenhed:

- Det er usædvanligt, fordi borgmesteren sædvanligvis sidder for bordenden i økonomiforhandlinger og dermed vil være med i budgetprocessen. Der kan gå mange år mellem at borgmesteren ikke er en del af budgetforliget.

At lave et budgetforlig uden borgmesteren kan også have skadelige virkninger på samarbejdet fremover.

- Det svækker borgmesteren og borgmesterens position som forhandler, når han ikke er en del af budgetforliget. Det stiller ham simpelthen svagere i det kommende år og i andre typer forhandlinger, siger Kurt Houlberg.

Du kan læse hele artiklen om, hvorfor et budgetforlig uden borgmesteren er usædvanligt og potentielt skadeligt for fremtidigt samarbejde her.

4

Sådan reagerer Det konservative folkeparti

Foto: Bo Nielsen

Borgmesteren Knud Erik Langhoff har ikke ønsket at udtale sig om dagens budgetforlig til TV SYD. Det har Freddy Christensen, der er byrådmedlem for partiet dog.

- Jeg er vildt skuffet over, at de ikke har taget os ind. Vi har ikke været så langt fra hinanden. Vi når ikke engang at holde vores møde klokken 14:00, inden de går ud og laver et budget udenom os.

- Politik er nok sådan, at alle kommer videre på et tidspunkt, og tiden læger alle sår. Men jeg synes ikke det har været en særlig køn proces i dag. Samarbejdet skal fortsætte på en eller anden måde, og vi vil det bedste for borgerne, lød det fra Freddy Christensen.

Du kan læse hele artiklen, hvor Freddy Christensen sætter ord på dagens budgetforlig udenom Knud Erik Langhoff og Det konservative folkeparti.

5

Venstre afviser ikke fremtidigt samarbejde med Det konservative folkeparti

Foto: Ole Møller, TV SYD

Trods Venstre gik udenom borgmesteren og hans parti ved budgetforliget, afviser Jakob Ville (V) ikke at samarbejde med Det konservative folkeparti efter næste valg.

- Jeg vil da rigtig gerne stå sammen med de konservative efter næste valg.

- Jeg kan ikke bare lægge mig i slipstrømmen af dem i fire år og vente på, der kommer valg. Jeg har noget på hjerte, jeg vil rigtig gerne noget med den her by, og det fik jeg mulighed for nu, lyder det fra Jakob Ville.

Du kan læse mere om Venstres lyst til et fremtidigt samarbejde med Det konservative folkeparti her.

Venstre afviser ikke samarbejde trods budgetkup

Jakob Ville, gruppeformand for Venstre Kolding. Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD
Udgivet

Jakob Ville (V) holder trods dagens budget forlig uden Det Konservative Folkeparti døren åben for et VK-samarbejde efter næste års kommunalvalg.

Det er ikke mange timer siden, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre kunne løfte sløret for et budgetforlig udenom borgmesteren, Knud Erik Langhoff og resten af Det konservative folkeparti.

Faktisk er det så kort tid siden, at vi endnu ikke kender indholdet af aftalen.

Alligevel kommer gruppeformand fra Venstre, Jakob Ville, med en håndsrækning til Det Konservative Folkeparti.

- Jeg vil da rigtig gerne stå sammen med de konservative efter næste valg, siger Jakob Ville.

Men derfor vil han ikke bare stå og se på, mens han venter på næste valg.

- Jeg kan ikke bare lægge mig i slipstrømmen af dem i fire år og vente på, der kommer valg. Jeg har noget på hjerte, jeg vil rigtig gerne noget med den her by, og det fik jeg mulighed for nu, uddyber Jakob Ville.

Ikke tid til skattelettelser

For selvom muligheden for en aftale med Det konservative folkeparti ikke er blevet afsøgt, er det ikke uden grund, at Venstre er gået uden om dem på trods af et ønske om et forestående samarbejde.

- Vi mener ikke, at det er det rigtige tidspunkt til skattelettelser, som er det borgmesteren har lagt op til, han vil. Man kan ikke lave besparelser og så dele penge ud lige bagefter. Det er jeg modstander af, fortæller Jakob Ville.

Det er ikke kun Venstre, der nævner ønsket om skattelettelser, som det springende punkt for det manglende samarbejde med Det Konservative Folkeparti. Samme begrundelse kommer Birgitte Munk Grunnet, gruppeformand for Socialdemokratiet også med.

- Vi har været lidt langt fra hinanden, her i de indledende snakke. Borgmesteren ville gerne have fjernet dækningsafgiften, det mener jeg ikke er det rigtige tidspunkt for, siger Birgitte Munk Grunnet.

Netop dækningsafgiften nævnes også af en anden part i den firekløver, der stod bag den konservative borgmester, nemlig SF's gruppeformand, Iben Lehmann Rasmussen.

- Det har været et springende punkt for borgmesteren, at vi kunne sænke dækningsafgiften, som jo reelt er en skattelettelse. Det har vi ikke kunne bakke op om, da en vigtig del af konstitueringsaftalen var, at vi skulle holde skatter og afgifter i ro, siger Iben Lehmann Rasmussen.

Borgmester Knud Erik Langhoff har ikke ønsket at stille op til interview her til aften.

Hvad er dækningsafgiften

Dækningsafgiften er en kommunal ejendomsskat, som pålægges erhvervsejendomme. Det kan være butikker, kontorer, værksteder og lignende. Dækningsafgiften har til formål at være et bidrag til at dække de udgifter, som ejendommen påfører kommunen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com