TV der bevæger dig

13-årige Emil fra Horsens reddede sin mor og blev årets hjerteredder

13-årige Emil Kjeldbjerg fra Horsens blev lørdag aften i Charlies Hjertegalla på TV 2 CHARLIE kåret som "Årets Hjerteredder 2017".

Her ses Emil Kjeldbjerg til højre sammen med sin familie i Horsens. Foto: Hjerteforeningen

13-årige Emil Kjeldbjerg gav sin mor hjertemassage i deres hjem i Horsens og reddede hendes liv  med god hjælp frang fra alarmcentralen og viden fra førstehjælp i skolen. Og så havde han sammen med sin familie øvet hjertemassage på en førstehjælpsdukke.

Det var fungerende sundhedsminister Karen Ellemann, der overrakte Emil Kjeldbjerg blomster, en check fra Østifterne på 10.000 kr. og en hjertestarter fra Hjerteforeningen.

Hvert minut kan få afgørende betydning for, om et menneske med hjertestop overlever eller dør

 Karen Ellemann, (V), fungerende sundhedsminister 

- Hvert minut kan få afgørende betydning for, om et menneske med hjertestop overlever eller dør. Og der bliver heldigvis flere og flere, som griber resolut ind og hjælper andre i livstruende situationer. Men selvom flere i dag overlever et hjertestop end tidligere, så vil vi kunne redde endnu flere liv, hvis flere af os kan give livreddende førstehjælp. Derfor håber jeg, at Emil Kjeldbjerg og de andre nominerede til Årets hjerteredder kan inspirere andre til at yde livsvigtig hjælp, når det er allermest nødvendigt, sagde fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) i sin hyldesttale.

Emil Kjeldbjerg har endnu ikke besluttet, hvor han vil placere den hjertestarter, han modtog. Derimod er der sat adresse på de 10.000 kr.- Jeg har aftalt med min mor, at pengene bliver sat ind på en konto, som er til når jeg flytter hjemmefra, siger Emil Kjeldbjerg.

 

Fakta om hjertestop og genoplivning

Hvert år bliver ca. 4.000 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet. I hjemmet, på gaden, på boldbanen, i en forretning ...
Gennem de seneste 15 år er der sket en stor stigning i de tilfælde, hvor der er givet livreddende hjertelunge-redning til et menneske med hjertestop. I dag sker det i to ud af tre tilfælde. Nu overlever hver ottende dansker med hjertestop uden for hospitalet. For 15 år siden var det ikke engang hver 25., der overlevede.
Endnu flere kan dog reddes fra døden ved hjertestop. I de kommende år satser Hjerteforeningen stort med kampagnen "Giv Liv". Det største mål er at udvikle og afholde nye introduktionskurser i genoplivning, så (næsten) alle landets borgere lærer, hvordan 30 tryk og 2 pust giver liv.