14-årig ryger er årsag til astmatest af østjyske skoleelever

Alle elever i Horsens Kommunes 9. klasser er, som de første i landet, ved at blive undersøgt for astma.

En dyb indånding og et pust ud. Det er den simple opskrift på en undersøgelse af astma hos samtlige elever i 9. klasse i Horsens Kommune, skriver DR Østjylland.

Formanden for den lokale afdeling af Lungeforeningen tog initiativet. Han lider selv af astma – og fik idéen en helt almindelig morgen ved busstoppestedet.

- Jeg mødte en 14-årig pige, der sad og røg. Hun vidste ikke, hvorfor hun røg – og hvad der sker, hvis lungerne bliver beskadiget. Det var det, der trickede mig, siger lokalformand Klaus Skjærlund til TV SYD.

quote

Omkring 10 procent af skolebørnene har astma, men halvdelen af dem ved det ikke.

Klaus Skjærlund, lokalformand, Lungeforeningen, Horsens

Nu bliver alle elever i Horsens Kommunes 9. klasser testet for astma.

- Omkring 10 procent af skolebørnene har astma, men halvdelen af dem ved det ikke, forklarer Klaus Skjærlund.

Lokalformandens astma blev opdaget i en sen alder. Det har givet ham en lang række problemer. Han håber derfor, at mange elevers astma bliver opdaget tidligt.

- Det er en simpel test på to minutter. Hvis vi opdager astmaen i en tidlig alder, er mulighederne for behandling meget bedre.

Sundhedsplejesker laver lungefunktionsmålingen, der er ganske frivillig, og som langt de fleste deltager i. De bruger samme udstyr som på lungeambulatoriet på regionshospitalet i Horsens. Derudover tager Klaus Skjærlund selv rundt på skolerne og underviser. Han fortæller sin egen historie – og fortæller børnene om lungerne, deres funktion og vigtigheden.

- Uden sunde lunger fungerer resten af kroppen ikke optimalt. Vi skal have ilt helt ud til fingerspidserne, tæerne og hjernen, slutter Klaus Skjærlund.

Undersøgelsen bliver evalueret til næste år. Derefter håber lokalformanden, at det bliver spredt ud til resten af landet.