TV der bevæger dig

50 års tandfest: Dengang havde børn 20 huller i tænderne

Tandplejen i Horsens Kommune fejrer 50 års jubilæum. Og der er sket en del siden de første tandtjek.

Tandplejen kan udover de 50 år også fejre, at langt flere børn og unge passer bedre på tænderne end tidligere.

Flag og fest på tandklinikkerne i Horsens mandag - tandplejen fejrer nemlig 50 års jubilæum i kommunen. 

- Horsens Kommune var lidt sent ude med at oprette en kommunal tandpleje, men siden har vi taget gevaldig revanche med hensyn til at udvikle tandsundheden, fortæller overtandlæge Hanne Jacobsen til TV SYD. 

Et barn i 1. klasse havde i gennemsnit 20 huller tilbage i 1960'erne.

Hanne Jacobsen, overtandlæge

Hun nævner som eksempel, at på nær en enkelt årgang har børn og unge i Horsens Kommune færre huller i tænderne end deres jævnaldrende på landsplan. 

00:32

Josephine Hjorth Mose fra Horsens passer godt på sine tænder. Så godt, at tandplejeren ikke kan finde huller.  

Luk video

Og der er sket meget med tænderne hos børn og unge igennem de seneste 50 år. Da tandplejen i Horsens Kommune åbnede i 1966 var det hele nemlig noget mere hullet. 

- Et barn i 1. klasse havde i gennemsnit 20 huller tilbage i 1960'erne. I dag er det tal nede på 1,3 hul per barn, forklarer Hanne Jacobsen. 

Men selvom det går bedre, er der alligevel udfordringer. 

- Selvom der er sket kæmpe fremskridt inden for tandsundheden, siden den første kommunale tandklinik åbnede i 1966, har vi stadig udfordringer. Én af dem er syreskader, fordi børnene drikker for meget sodavand og juice, siger overtandlægen. 

Derfor bliver der udleveret ganske almindeligt kildevand på flaske til børnene, netop for at gøre opmærksom på at den klare, flydende væske er noget bedre end sodavand og juice.