83-årig får fornem pris for sit livsværk

Foreningen Broen Danmark har vundet Tine Bryld Prisen 2020. Prisen gives til nogen, der har gjort en særlig indsats på socialområdet. Broen blev dannet i Horsens af Hans Søgaard for 18 år siden, da han egentlig var på vej på pension.

For 18 år siden var Hans Søgaard på vej på pension. En rolig og ny tilværelse efter et helt liv på arbejdsmarkedet skulle nydes. Men sådan kom det ikke til at gå.

To drenge fra en socialt udsat familie med drømme om ugentlige fodboldtræninger og manglende penge vendte op og ned på pensionisttilværelsen for den nu 83-årige Hans Søgaard, der bor i Horsens.

- En skolelærer sagde: ”Du kender jo så mange mennesker. Kan du ikke skaffe nogle penge, så de to drenge kan komme ud og spille fodbold?” Så det måtte jeg jo hellere gøre, fortæller Hans Søgaard om episoden for 18 år siden.

En tur rundt i byen og et par telefonopkald senere var pengene samlet ind – og lidt til. Efter betalte kontingenter og udstyr var der næsten 20.000 kroner i overskud.

quote

Jeg har set elendighed, jeg ikke troede på eksisterede. De mennesker, de børn her – de levede på samfundets yderside.

Hans Søgaard, stifter, Broen, Horsens

De penge blev brugt på at få andre unge ind i foreningslivet, og så blev der ellers søgt nye midler for at kunne gøre en endnu større forskel, fortæller den 83-årig. Men på et tidspunkt er han nødt til enten at stoppe eller organiserer sig.

- Jeg kunne ikke bare vende ryggen til de børn – børn fra udsatte familier, fattige familier og omsorgsvigtede børn. Jeg kunne ikke lade dem sejle deres egen sø, så jeg fik dannet foreningen Broen, der skulle skabe kontakt mellem idrætsforeninger og de her børn, fortæller han.

Siden 2008 har foreningen hjulpet tusindvis af unge med at finde fritidsaktiviteter og fællesskaber. Alene i 2019 hjalp organisationen mere end 5.000 børn. Her 18 år senere har foreningen fået året Tine Bryld Prisen. En pris der gives til en person eller organisation, der gør en særlig indsats op socialområdet.

Tine Brylds Pris 2020

Tine Bryld Prisen er Danmarks nye store socialpris, der udover at ære Tine Brylds livslange sociale indsats samtidig har til formål at bidrage med at sætte større fokus på området generelt, ved at anerkende personer, der i dag udfører et vigtigt socialt arbejde.

Prisen skal give et skulderklap til nogle af de ildsjæle, der kæmper for nye veje i det sociale arbejde.

Kilde: Tine Bryld Prisen

En 14-årig piges historie

Særlig en historie eller rettere et barn har gjort et enormt indtryk. For syv-otte år siden fik Hans Søgaard et opkald fra en ungevejleder, der spurgte, om han ikke ville tage med ud og besøge en pige på 14 år.

- Hun havde besluttet sig for at tage sit eget liv, fortæller Hans Søgaard med et udtryk og stemme, der afspejler situationens alvor.

 - Vi tog derned, og der kom sådan en forpjusket lille pige på 14 år ud og lukkede op. Hun havde dårligt nok tøj at gå i, husker Hans Søgaard.   

Pigen får spurgt vejlederen og Hans Søgaard, om de ikke vil komme ind på hendes værelse. En forespørgsel de studsede lidt over, da de normalt ville være gået mod køkkenet eller stuen.

- Jeg fandt hurtigt ud af hvorfor. Da vi går gennem stuen, lå hendes mor på sofaen og snorksov med en flaske Ballantines på bordet, fortæller han.

På pigens værelse var der kun en seng, et skab og et lille spejl på væggen. Intet andet. Pigen fortalte, at hun ingen penge havde. Ingen PC. Ingen mobiltelefon.

- Hun havde ingenting. Hun havde dårligt nok tøj at gå i. Hun blev mobbet rigtig meget i skolen, fordi hun ja – påklædningen og hygiejnen var nok ikke i toppen, og så fik hun nogle gange bank, når hun gik hjem fra skolen, siger Hans Søgaard og fortsætter:

quote

På et tidspunkt spørger jeg: ”Hvorfor vil du tage dig eget liv?”. Så kiggede hun på mig og sagde: ”Hvad skal jeg være her efter?” Og det var unægtelig svært at svare på.

Hans Søgaard, stifter, Broen, Horsens

- På et tidspunkt spørger jeg: ”Hvorfor vil du tage dig eget liv?”. Så kiggede hun på mig og sagde: ”Hvad skal jeg være her efter?” Og det var unægtelig svært at svare på.

- Det eneste menneske, der betød nogen for hende i denne verden, var hendes far, og han sad i fængsel på Sjælland.

Men den 14-årige pige blev hjulpet. Hun ville gerne have et arbejde, så hun kunne tjene sine egne penge. Med beslutsomme skridt bevægede Hans Søgaard sig ned i den lokale bowlinghal, forklarede situationen for den daglige leder, og så havde pigen ellers et job to timer om dagen.

- Vi købte noget tøj til hende, så hun kunne komme i gang, for hun kunne ikke møde op på arbejde i de klude, hun gik i. Og så var hun klar til at arbejde, fortæller Hans Søgaard.

Ifølge stifteren af den landsdækkende organisation har pigen sidenhen skrevet, at hun har det godt og er flyttet til Sjælland til sin far.

Et fællesskab med jævnaldrende

I dag sidder Hans Søgaard som æresmedlem af bestyrelsen i Broen Danmark, men han er stadigvæk aktivt medlem af bestyrelsen for den lokale afdelingen i Horsens. Han kan ikke helt lægge arbejdet fra sig, selvom det er snart er ved at være mange år siden, han skulle have været på pension.

- De unge vil finde et fællesskab med jævnaldrende, og det kan de finde igennem foreningerne. Ellers så søger de på gaden, og det kan blive det forkerte fællesskab, siger Hans Søgaard.

Og det er netop på grund af børnene og de unge, at Hans Søgaard bliver ved – også selvom han har se meget og mødt mange skæbner, der har sat sit aftryk på den 83-råige.  

- Jeg har set elendighed, jeg ikke troede på eksisterede. De mennesker, de børn her – de levede på samfundets yderside, siger stifteren og grundlæggeren af foreningen Broen.

Broen Danmark

Broen er en forening, der hjælper udsatte børn til et aktivt fritidsliv

Broen har som formål at støtte socialt udsatte børn og unge med kontingenter og udstyr til idræt eller andre fritidsaktiviteter. Målet er at få børnene ud blandt andre børn, hvor de kan være en del af et positivt fællesskab og spejle sig i voksne rollemodeller og dermed få nogle succesoplevelser og en styrket tro på sig selv. Det foregår i lokale foreninger og klubber med sport, spejder, teater, musik eller andre aktiviteter for børn og unge som omdrejningspunkt.

Broens lokalforeninger hjalp i 2019 5.225 børn og unge til en meningsfuld fritid i gode fællesskaber.

Kilde: Broen Danmark