Ældre på plejehjem sættes fri

Personale på plejehjem i Horsens skal nu skrive under på, at beboerne selv bestemmer over deres hverdag.

Siden 2011 har ansatte på plejehjemmet Orions Hus i Horsens skrevet under på, at de sætter beboerne fri, og at beboerne selv bestemmer over deres liv og hverdag.

Men med frihed følger ansvar, og i praksis betyder kontrakten at beboerne gør flere ting selv, end de gjorde før.

- Fra at vi gjorde tingene FOR borgerne før, så er vi gået til at hjælpe dem med at gøre tingene selv i stedet for, fortæller områdeleder Birgitte Bach, der er initiativtager til projektet, torsdag til TV SYD.

Og det kan være en rigtig god ide at skrive under på en kontrakt, når man skal lære at arbejde på en ny måde, mener Dorte Laursen, der er social- og sundhedsassistent på plejehjemmet Orions Hus.

- Man kan lynhurtigt ryge tilbage i gamle mønstre. Kontrakten hjælper os med at holde fast i de nye arbejdsmetoder, og det er en stor tilfredsstillelse at se glade beboere, der kan nye ting, fortæller Dorte Lauersen.

Projektet har været en succes, så fremover skal ansatte på andre plejehjem i Horsens også være klar til at sætte beboerne fri.

95-årige Maren Margrethe Lykkeager om de nye krav. (Var.: 0.50 min.)

Birgitte Bach, områdeleder, Horsens Kommune: - Der er stort set ikke noget de ældre ikke kan være med til at bestemme. (Var.: 0.50 min.)