Akut-ordning hos lægevagten har fået en flyvende start

Et forsøg med at lave en hurtig adgang til patienter, der selv mener at have brug for akut hjælp hos lægevagten, har fået en god start - og bliver ikke misbrugt. Det viser de første erfaringer fra Region Midtjylland, hvor borgere i Horsens og Hedensted kommuner er med i forsøget.

Tryk 9 på din telefon for at springe køen over. Siden begyndelsen af september har tilfældigt udvalgte borgere, der ringer til lægevagten i Region Midtjylland, været med i et forsøg, der vil undersøge, om "akutknappen" kan skaffe borgere med hastesymptomer hurtigere igennem til lægevagten. 

Borgere bliver tilfældigt udvalgt til forsøget og vælger selv, om de vil deltage, når de taster nummeret til lægevagten. 

"Akutknappen" skal de næste tre måneder testes i et lægeligt ph.d.-forskningsforsøg. Læge Jonas Fynboe Ebert vil undersøge, om "akutknappen" kan skaffe borgere med hastesymptomer hurtigere igennem til lægevagten. 

Jonas Fynboe Ebert vil undersøge, om det vil øge trygheden og tilfredsheden for patienten at få mulighed for at springe køen over.
Jonas Fynboe Ebert vil undersøge, om det vil øge trygheden og tilfredsheden for patienten at få mulighed for at springe køen over.

- Det kan være, hvis opkaldet drejer sig om trykken for brystet, åndenød eller et barn med høj feber, siger Jonas Fynboe Ebert, der er læge og ph.d.-studerende ved Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet.

Jonas Fynboe Ebert vil undersøge, om det vil øge trygheden og tilfredsheden for patienten at få mulighed for at springe køen over. 

Efter den første uge har 3,4 procent af de borgere, der har taget mod tilbudet om at være med i forsøget, trykket 9 og dermed kommet foran i køen.

- Det svarer meget godt til vores forventninger om at cirka 3 procent af de patienter, der fik tilbud om at springe telefonkøen over, vælger at gøre det. Forsøget skal blandt andet vise, om det er de rigtige patienter, der bruger akutknappen, siger Jonas Fynboe Ebert til TV SYD.

Han opfordrer alle, der får tilbuddet, til at sige ja til at få muligheden for at trykke 9 - og at man så derefter alene vælger at bruge akutknappen, hvis man har et reelt behov.

Hvis ”akutknappen” med tiden bliver indført permanent, vil lægen få mulighed for at sende " snydere" tilbage i køen igen, hvis man misbruger systemet.

Akutknappen afprøves sideløbende i Lægevagten i Region Midtjylland og i Region Hovedstadens Akuttelefon. 

Forsøget med akut-knappen

  • Borgerne i Horsens og Hedensted Kommuner er blandt de tilfældigt udvalgte brugere af lægevagten i Region Midtjylland på telefon 7011 3131, der som del af et forskningsforsøg mulighed for at trykke 9 for at springe køen over. 
  • Lægevagten i Region Midtjylland modtog 660.000 opkald i 2016.
  • En undersøgelse af kontakter med lægevagten fra 2014 viste, at i 5 procent af tilfældene vurderede den, der ringede op, at det var nødvendigt straks at tale med en læge - og i forbindelse med 1 procent af alle opkald bestilte vagtlægen en ambulance med det samme.
  • Sundhedsstyrelsen har givet tilladelse til forsøget.
  • Forsøget er bl.a. finansieret af Trygfonden.