Behandler sår med mobil-telefon

55 borgere i Horsens Kommune har siden april fået fotograferet deres sår, som ikke vil heles, med mobiltelefon. Billederne er derefter sendt til eksperter på sygehuset, som vejleder om behandlingen.

Behandlingsformen kaldes telemedicinsk behandling. I Horsens har samarbejdet mellem kommunen og sygehuset været i gang siden 1. april.

70-årige Ole Zeuner er en af målgruppen, som er borgere med type 2-diabetes. Han har et tryksår på foden og var tidligere jævnligt til behandling på sårambulatoriet på sygehuset.

- Det er helt klart nemmere nu og samtidig er det betryggende at vide, at sårets tilstand løbende vurderes både af den kommunale sygeplejerske og af såreksperter på Hospitalsenheden Horsens, fortæller Ole Zeuner i en pressemeddelelse fra kommunen.

På Plejecenter Nørrevangs sygeplejeklinik glæder de sig over, at patienterne sparer tid.

- Og vi professionelle kan nemt og hurtigt få opdateret resultaterne af vores sårbehandling, siger sygeplejerske Dorthe Andersen. Når vi har fotograferet såret på mobilen og sendt det videre, kommer der lynhurtigt svar tilbage fra Hospitalsenheden Horsens med en vurdering af såret.

På sygehuset kniber det med pladsen i sårambulatoriet. Men med telemedicinsk behandling kan flere på hurtigere svar på deres sår-problemer.

- Og det er selvfølgelig positivt, fordi mange patienter føler en vis tryghed i at få deres sår vurderet hurtigt, siger Gitte Svendsen, der er sårsygeplejerske på Ortopædkirurgisk Ambulatorium.

Områdeleder Jeanette Blicher Rumph, er overbevist om, at brugen af telemedicinsk sårbehandling brede sig:

- Metoden har vist sig at være så effektiv, at den nu stille og roligt breder sig til andre typer borgere med sår, blandt andet ligge-, sidde- og tryksår og cancersår m.m. siger hun.

Mellem 35.000-40.000 personer på landsplan har sår på fødder eller ben som følge af diabetes eller dårligt blodomløb.

 

Fakta