TV der bevæger dig

Berømt flugtrute bliver eneste vej ud fra fængselsmuseum

Udbryderkonge Lorentzens berømte flugttunnel bliver eneste vej ud fra Fængselsmuseet i Horsens.

Stortyv og udbryderkonge Carl August Lorentzen Foto: Scanpix Denmark

Siden 1949 har der været meget snak om en spektakulær fangeflugt fra Horsens Statsfængsel, og det er der stadig. Det handler om Lorentzens tunnel, en flugtrute på 18 meter ud i friheden gravet med blandt andet en teske.

Og snart må publikum på Fængselsmuseet i det gamle Horsens Statsfængsel ud på den samme tur som Lorentzen. Til maj bliver flugtruten den eneste vej ud ad fængselsmuseet. Lige nu er håndværkere i fuld gang med at rekonstruere tunnelen.

Den spektakulære flugt lille juleaften 1949 gjorde Carl August Lorentzen berømt over hele Danmark, men allerede inden var hans karriere som indbruds- og pengeskabstyv kendt som meget farverig.

Et pengeskabsfirma pralede af, at de havde fremstillet et indbrudssikret skab, men det lykkedes Lorentzen at bryde ind i det. Han efterlod en seddel, hvorpå der stod ”han ku´”, og han lod en større pengesum ligge uberørt i skabet.  

Carl August Lorentzen døde som 62-årig i Horsens Statsfængsel i 1958, efter at han havde tilbragt over halvdelen af sit liv bag tremmer. 

Hans tunnel ud i friheden åbner 20. maj kl 22. Se et klip fra tunnelen her: 

01:09

Museumschef Anne Bjerrekær fortæller om Lorentzens flugtrute.

Luk video
Mere kultur