Bilka-dom kan krænke retsfølelsen

Højesterets afgørelse om Bilka i Horsens får ingen betydning i fremtiden - men den kan krænke retsfølelsen, mener lektor fra Aalborg.

- Det største tab er retsfølelsen hos almindelige mennesker, mener lektor ved institut for planlægning på Aalborg Universitet, Jørgen Møller.
Når en mand bygger en carport for meget, ser vi ofte, at kommunerne er meget emsige, men når det er sådan et stort byggeri som det her, sker der ikke noget.

Sagen er ærgerlig

- Det er svært at bevare alvoren i at undervise unge mennesker i, hvordan man læser loven, siger Jørgen Møller, der betegner sagen som ærgerlig, siger han til DR Nyheder.

Retten har altså slået fast, at Horsens Kommune havde ret til at påberåbe sig en såkaldt 'særlig planlægningsmæssig begrundelse' for at tillade byggeriet af lavprisvarehuset. Og det er på trods af, at det allerede en gang var kendt ulovligt.

Svært at bevise

Ifølge De Samvirkende Købmænd har flere butikker i Horsens mistet omsætning på grund af lavprisvarehuset. Men det er svært at bevise, mener Jørgen Møller.

- Flere butikker har mistet omsætning, men det er svært at bevise, om det er Bilkas skyld. Der er mange faktorer, som spiller ind, siger han.

Kan opmuntre andre

Hvis dommen i dag var faldet ud til De Samvirkende Købmænds fordel, og byggeriet var blevet erklæret for ulovligt, ville Bilka stadig blive liggende, mener Jørgen Møller.

- Det ville slet ikke komme på tale, at varehuset skulle rives ned. Bilka ville få en moralsk næse, men det kan de jo være ligeglade med. Det er de små købmænd, der står tilbage med smerten, siger han.

Og det kan opmuntre andre til at bøje loven.

- Når der ikke sker noget ved at overtræde loven, kan det give andre gode ideer til at gå lige til kanten af lovgivningen, siger Jørgen Møller.