Borgerret på plejecentre

Beboerne på landets plejecentre skal ikke længere finde sig i at stå skoleret for de ansatte, når de skal i seng, bade og stå op om morgenen.

Stadig flere kommuner har fundet ud af, at de skal tilpasse de ansattes vagtplaner til beboernes vaner.

Plejehjemmet Birkelund i Kollund har fundet ud af for flere år siden, og nu følger en række plejecentre efter.

Senest har plejecentret Orions Hus i Horsens valgt at tilpasse vagtplanen til beboernes virkelighed.

- De ældre har jo ikke levet et ens liv, og skal derfor heller ikke gøre det, når de kommer på plejehjem, siger Stenunn Sif Kaplan, der er assisterende områdeleder i Orions Hus.

Sidegevinst

Plejecentret håber på at få en sidegevinst, nemlig at beboerne bliver mere selvhjulpne, når de får mulighed for at bestemme over deres eget liv.

- Det sker i fuld respekt for hver enkelt og kan være små ting som at knappe en skjorte, tage bukser på eller skænke en kop kaffe. Alt sammen med det overordnede mål at give de ældre mere livskvalitet, understreger Stenunn Sif Kaplan.

90-årige Margrethe Lykkeager, der har boet i Orions Hus et år, ser ifølge kommunens pressetjeneste frem til de nye tider.

- Der er ikke strenge regler her, men jeg glæder mig alligevel til fremover at kunne sove til kl. 8.00, hvis jeg har lyst til det. Jeg vil også gerne have et bad mere end en gang om ugen.

Orions Hus omfatter 29 plejeboliger.