Chokeret over borgmester

Den kommende formand for Kommunernes Landsforening, borgmester Jan Trøjborg (S), Horsens, har skabt chokbølger i sit efter byråd med et forslag om, at rige ældre skal betale for hjemmehjælp.

- Det er fuldstændig ubegribeligt, og vi er dybt skuffet over ham. Ved at foreslå brugerbetaling på hjemmehjælp, rører Jan Trøjborg ved det, der er hjerteblod i den bevægelse, han selv repræsenterer. Det er urimeligt og helt uforståeligt, siger Bjarne Sørensen på vegne af SF's tre medlemmer i Horsens Byråd, til Horsens Folkeblad.

Brugerbetaling i stedet for besparelse

Ifølge Jan Trøjborg, der på torsdag vælges som ny formand for Kommunernes Landsforening (KL), er øget brugerbetaling på hjemmehjælp en måde at finde de besparelser på, som regeringen lægger op til.

SF: Chokerer os

Den melding har slået alvorlige skår i et ellers tæt samarbejde med den lokale SF gruppe, skriver Horsens Folkeblad.

- Det chokerer os virkelig, og det er den slags, der kan og skal få SF til at overveje sin opbakning til Jan Trøjborg - både lokalt i og KL-regi. - Vi kan ikke ændre på, at vi har peget på ham som borgmester. Men hvis han var kommet med de udtalelser i valgkampen, var han ikke blevet borgmester. Så havde hans kernevælgere valgt ham fra, tordner Bjarne Sørensen.

Men SF's vrede er baseret på et ufuldstændigt grundlag, anfører Jan Trøjborg.

- Jeg har aldrig sagt, at der skal mere brugerbetaling på hjemmehjælp. Jeg foreslår, at de bredeste skuldre skal være med til at finansiere i fremtiden, hvor der kommer dobbelt så mange pensionister som i dag.

Forkert at fyre nu

- Regeringen står over for at vil gennemføre meget markante besparelser på de kommunale serviceområder. Men det er forkert medicin til en syg økonomisk patient. Det er vanvittigt at afskedige i den nuværende situation, lyder det fra Jan Trøjborg.

Han understreger, at forslaget ikke handler om at tage noget fra de ældre, der ikke har råd.

- Men ældre danskere er generelt ikke svagt økonomisk stillet, anfører borgmesteren.

Køber ikke argument

Imidlertid køber Bjarne Sørensen ikke argumentet om, at kun de rige pensionister må til lommerne.

- Jan Trøjborg ved lige så godt som jeg, at man i den politiske virkelighed ikke kan differientere de ydelser, uden at det går ud over de dårligste. Hver gang man har reguleret nogle ydelser, rammer det nedad. Vi fjerner sammenhængskraften i samfundet, hvis vi rører ved grundlæggende kerneværdier. Vi fjerner viljen til at bidrage til fællesskabet, og det er farligt, siger Bjarne Sørensen.

Forslag afvises

Også Venstres gruppeformand i Folketinget, Kristian Jensen, afviser øget brugerbetaling. Det samme gør SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.