TV der bevæger dig

Det er syv måneder siden, men pedellen har stadig svært ved at se billeder af brand

En af Horsens’ ikoniske bygninger, Kilden, nedbrændte i maj. TV SYD viser pedel Thomas Kvium billeder fra dengang.

01:16

Pedel Thomas Kvium er stadig rystet over skolebranden for syv måneder siden. Video: Hans Lausten, TV SYD

Thomas Kvium har arbejdet på Sct. Ibs Skole i 28 år. Han glemmer aldrig søndag den 6. maj.

- Ja, det er jo ikke nogen rar oplevelse. Det var modbydeligt, fortæller han til TV SYD, der har opsøgt nogle af de mennesker, der var dybt berørt af skolebranden for syv måneder siden.

Det er jo ikke nogen rar oplevelse. Det var modbydeligt.

Thomas Kvium, pedel, Sct. Ibs Skole, Horsens

Der ligger fotos og optagelser fra branden på nettet. Men Thomas Kvium, der er skolens pedel, er helst fri for at se dem.

- Når jeg engang imellem blader i min telefon, så kommer der jo en frygtelig masse billeder. Så skynder jeg mig at blade væk fra dem, for jeg har egentlig ikke lyst til at se dem igen, siger han og tilføjer:

- Jeg var egentlig meget lettet, da vi kom efter sommerferien, og bygningerne var pillet ned. Så havde man ikke det hver morgen, når man kom på arbejde. Både lugten og synet, det var ikke rart, siger han.

Flammer på 50 meter

Flammerne nåede ifølge politiet en højde på 50 meter, og borgere i området blev rådet til at søge indenfor og lukke døre og vinduer.

Sct. Ibs Skole i Kildegade ligger i byens ikoniske bygning, Kilden, som i juli blev revet ned efter den omfattende brand, hvor fem klasseværelser, en SFO og skolens samlingssal blev fortæret af flammer. Branden afbrød en konfirmation, der den skæbnesvangre søndag foregik i lokalerne.

Brandmyndighederne har ikke kunnet fastslå brandårsagen og betegnede det i dagene efter branden “som at finde en nål i en høstak”. Dog tyder intet på, at branden var påsat.

Kilden husede skolens 9. årgang, 10. klasse, lærerforberedelse, kantine samt festsal.

Bygningen var en legendarisk forsamlingsbygning fra 1923. Stedet fungerede oprindeligt som arbejderbevægelses gamle samlingssted og blev med årene byens forsamlingshus.

00:18

Også skoleleder Dan Ingemann Jensen er stadig påvirket af branden, der raserede tilbage i maj. Foto: Hans Lausten, TV SYD

Luk video

Ny skole på tegnebrættet

Pludselig at mangle 4.000 kvadratmeter er en alvorlig udfordring for en skole. Derfor er der også planer om at bygge en ny skolebygning på stedet.

Skolen har siden branden lejet sig ind i lokaler rundt om i byen, hvor 9. klasserne holder til i Tobaksgården. Idrætsundervisningen finder sted på VIA University College, fordi SFO’en nu er i skolens gymnastiksal.

Den nye bygning er stadig i den forberedende fase. Skoleder Dan Ingemann Jensen håber i foråret at kunne præsentere en plan for nybyggeriet.

Selvom pedel Thomas Kvium har branden godt på afstand i dag, tror han ikke, de dystre tanker helt forsvinder, før den nye skolebygning er opført.

- Der skal komme til at stå noget nyt dér, før man egentlig får den lagt væk. For jeg kan stadig ligge og tænke på det. Nej, jeg tror, der går et godt stykke tid, før det er væk, siger han.

Mest sete på tvsyd.dk