Det handler om vaner, når vi vælger at smide skrald

Når vi er trætte eller uoplagte, så kan vi godt glemme, at det ikke er i orden at smide skrald i naturen, siger specialist i bæredygtighedspsykologi.

Vi mennesker har gode intentioner, og vi betragter os selv som rationelle og fornuftige. Det kan sagtens være, at mange er det. Men vi er det bare ikke hele tiden.

Det fortæller specialist i bæredygtighedspsykologi, Malaika Thomsen. Når vi er trætte, kan vi ændre os.

-Når vi f.eks. kører hjem fra arbejde og har brugt alt krudtet, så er det der, at vi slår lidt fra og kommer på autopilot, siger hun.

Det er her, at vores vaner spiller ind. Hvis vores vane er at rydde op efter os selv, så gør vi det automatisk, selvom vi måske er stået af i hovedet.

-Det er en rigtig god ide at få indarbejdet gode vaner, så hvis man har f.eks. altid har en pose i lommen til at samle skrald, så gør vi det helt automatisk, siger Malaika Thomsen.

quote

Hvis deres forældre kaster noget ud af vinduet, så gør børnene det også

Malaika Thomsen, specialist i bæredygtighedspsykologi

Problemet opstår, hvis vi ikke har indarbejdet de vaner. Så går det galt. Malaika Thomsen mener, at forældrene også skal ændre adfærd, hvis deres børn skal lære at behandle naturen godt.

-Problemet er lidt, at børn også kigger på, hvad voksne gør. Så hvis deres forældre kaster noget ud af vinduet, så gør børnene det også, siger Malaika Thomsen.