E45 lukket af i totalkontrol: Én fik bøde på 90.000

Der blev uddelt store bøder under en totalkontrol på E45, hvor den samlede bødesum lød på 700.000 kroner.

Den jyske motorvej E45 blev natten til tirsdag lukket i nordgående retning ved Ejer Bavnehøj, da en totalkontrol tjekkede 1.000 trafikanter, der samlet fik bøder for 700.000 kroner, oplyser Sydøstjyllands Politi.

Frem til klokken 04.00 tirsdag arbejdede i alt 100 medarbejdere fra Sydøstjyllands Politi, fra en række andre politikredse, fra Rigspolitiet, fra Skat, Fødevarestyrelsen og Trafikstyrelsen med at kontrollere alle køretøjer og personer for en lang række forhold.

- Det var en rigtigt god kontrol - effektiv og omfattende og med et stort udbytte - vi lavede i aftes og i nat, siger vicepolitiinspektør Frits Kjeldsen, der ledede aktionen.

Af de trafikale syndere fremhæver vicepolitiinspektøren en chauffør, der i særlig grad havde uorden i sin kørehviletid og dermed kan se frem til en samlet bøde på op mod 90.000 kroner.

Passagerer i taxa strandet

En anden chauffør havde fusket med lastbilens kontrolapparat, således at tachografen midlertidigt var sat ud af drift. Det medfører en bøde på kr. 30.000 kroner.

Tre smokingklædte herrer strandede midlertidigt på rastepladsen Ejer Bavnehøj, da den taxa de blev transporteret i havde forsikringsrestance. De festklædte herrer blev tilbudt varmt ophold, indtil de blev hentet af familie.

- Disse sager ville vi næppe have fundet, hvis ikke vi havde valgt at bruge den store klinge og simpelthen kontrollere efter stort set alt, siger Frits Kjeldsen.

Konceptet hedder "Udvidet rutinekontrol" i daglig politijargon og er en kontroltilgang, der i højere og højere grad bruges over hele landet. Det er dog lidt usædvanligt, at gå efter nattens folk ved at afholde kontrollen i aften og nattetimerne.

Tre lastbiler beslaglagt

- Vi spurgte os selv om det kunne tænkes, at nogen vælger at forlægge deres lyssky handlinger til aften- og nattetimerne - og blev hurtigt enige om, at det i høj grad kan tænkes, siger vicepolitiinspektør Frits Kjeldsen.

- Derfor valgte vi, at lægge den udvidede rutinekontrol i dette tidsrum og det må siges at have givet resultat, lyder det fra lederen.

Der blev kontrolleret omkring 1.000 køretøjer, heraf 185 lastbiler eller busser.

Der blev skrevet i alt 121 sigtelser, fordelt med 43 sigtelser på lette køretøjer og 78 sigtelser på tunge køretøjer. De 78 sigtelser på tunge køretøjer fordelte sig på 38 lastbiler, heraf otte udenlandske lastbiler.

Politiet har beslaglagt tre lastbiler, indtil bøderne er betalte.