Efter Hjerteredder-pris: Hvis vi kan inspirere nogen, så er vi nået rigtig langt

Thomas Andersen vandt lørdag prisen som Årets Hjerteredder sammen med Helena Suralski. Ifølge ham er det vigtigste dog, at 13-årige Emma, som de ydede førstehjælp til, har det godt og lever et normalt børneliv igen.

Det er en lidt træt Thomas Andersen, som TV SYD søndag formiddag får fat i på en telefonforbindelse, men han sidder i bilen på vej ind i hjembyen Horsens.

Lørdag aften var han nemlig i København til det tv-transmitterede Hjertegalla, der først sluttede ved 23.30-tiden. 

Her blev Thomas Andersen sammen med Helena Suralski kåret til Årets Hjerteredder af Hjerteforeningen, fordi de sidste år var med til at redde 6. klasseseleven Emma Krupsdahl, da hun faldt om med hjertestop på Horsens Banegård.

Thomas Andersen var lærer i Emma Krupsdahls klasse og var sammen med dem på vej til Bornholm på lejrtur.

- Det rørte os

Ved Årets Hjertegalla blev der via donationer fra seere, foreninger og virksomheder indsamlet 31.052.917 kroner til hjertesagen, og det gjorde et stort indtryk på Thomas Andersen at være med til sådan et arrangement.

- Det var meget overvældende med alle de penge, der blev samlet ind. Det synes jeg var flot i den her inflationstid, fortæller han.

I løbet af aftenen blev der vist rekonstruktionsfilm, som Hjerteforeningen havde lavet, om de tre nominerede til Årets Hjerteredder-pris. 

Thomas Andersen sad ved aftenens Hjertegalla til bords med Helena Suralskis samt den nu 13-årige Emma Krupsdahl og hendes mor Karina Krupsdahl. Og det var en speciel oplevelse for ham at gense filmen om deres hændelse side om side med de mennesker, han havde oplevet det sammen med.

- Der kunne jeg godt mærke, at vi lige tænkte “puha”. Det rørte os på en mere end en måde, siger han.

Han fortæller, at det også var en stor oplevelse for Emma Krupsdahl, der ikke selv kan huske noget fra episoden den septembermorgen sidste år på Horsens Banegård.

Inspirere nogen

Selvom det var grænseoverskridende efterfølgende at stå på scenen og blive hyldet længe på landsdækkende tv, så håber de, at folk kan lære noget af deres historie.

- Hvis vi kan inspirere nogen, så er vi nået rigtig langt, siger Thomas Andersen.

Med prisen fulgte også 10.000 kroner. Og hvad pengene skal bruges til, har Helena Suralski og Thomas Andersen ikke besluttet sig for endnu.

-  Men jeg tænker ikke, at Helena og jeg beholder dem.

Da Emma Krupsdahl faldt om på Horsens Banegård, gik hun glip af klassens lejrskoletur til Bornholm.

Derfor glæder det Thomas Andersen, at Emma Krupsdahl i år har været afsted med klassen på lejrtur.

- Det er bare fantastisk. Det er der hele sejren ligger, siger han.