TV der bevæger dig

El-kunder skræmmes af fup-mail

Op mod en halv million danskere har modtaget fup-mail, hvor der trues med at lukke for strømmen. Afsenderen skulle være EnergiMidt, som har haft telefonstorm af bekymrede kunder.

00:43

Sådan ser de falsk mails fra EnergiMidt ud. Prøv især at læse afsnittet med orange skrift... det er helt volapyk.

1 af 2

- Første gang fup-mailene blev sendt ud, ringede 3000 kunder til vor kundeservice i Silkeborg, fortæller kommunikationsrådgiver Henrik Højlund, EnergiMidt. De reagerede på truslen om, at der ville blive lukket for strømmen.

EnergiMidt skønner, at mindst en halv million danskere har fået fup-mailen, som første gang dukkede op i april.

Ubehjælpsomme

I dag har TV SYD bl.a. modtaget en halv snes enslydende mail på meget dårligt dansk. F.eks. er udtrykket "Dear customer" (Kære kunde) oversat til "Dyr(s) kunde". Det tyder på, at fup-magerne har brugt et billigt computerprogram, som oversætter det engelske "dear" (rådyr) til "dyr"...

- Trods det ubehjælpsomme sprog er vore kunder så autoritetstro, at de reagerer på truslen om at få lukket for strømmen. Men vi har ingen kundechef med navnet Jens Kristian, som der står i mailen, siger Henrik Højlund.

Sendt fra Indien

De mange fup-mails er blevet meldt til Østjyllands Politi. Her henvises til Rigspolitiets IT-afdeling.

- Mailene bliver sendt i bundter - og vi mener, at de sendes fra servere i Østen - f.eks. Indien. Og de sendes til hele landet. Du kan se, at TV SYD har fået i dag - og I får slet ikke strøm fra EnergiMidt. Der er også eksempler på, at modtagerne har boet på Sjælland...

Nogen hopper på

Kommunikationsrådgiver Carsten Andersen, Rigspolitiet, erkender, at de mange fup-mails, som udsendes i disse tider, er meget svære at efterforske. Rigspolitiet har heller ikke noget skøn over, hvor mange penge det lykkes fupmagerne at narre fra danskere.

- Men der må jo være nogen, som hopper på dem, ellers ville de jo holde op, siger Carsten Andersen.

La' vær'

Dansk politi samarbejder med andre lande gennem Europol, bl.a. omkring fup-mails. Men det er meget svært at komme til livs.

- Vores vigtigste opgave er forebyggende, siger han. Lad vær' med at klikke på mails, som siger, at du har betalt for meget og at pengene sættes ind på din konto. Og stol ikke på mails, som er dårligt skrevet.