TV der bevæger dig

Fabrik i akut mangel på muslinger på grund af algegift

Wittrup Seafood i Horsens mangler 500 ton muslinger om ugen. Årsagen er den algegift, som plager det meste af østkysten, og som gør muslinger uspiselige.

00:58

Wittrup Seafood er hårdt ramt af fiskeforbud på muslinger. Firmaet har manglet 80 procent af omsætningen den sidste måned.

Wittrup Seafood uden muslinger - de sidste tre uger har de manglet 80 procent af omsætningen pga. algegift.

Der kan ikke fiskes muslinger fra Kalø Vig på mols til Sønderborg Fjord på grund af algegift i muslingerne.

Wittrup Seafood i Horsens mangler muslinger til produktionen på grund af den algegift der gør muslingerne uspiselige.

1 af 4

Firmaet har desperat manglet muslinger den sidste måned. Årsagen er den store koncentration af algegift, som gør muslingerne giftige og dermed uspiselige fra Aarhus i nord og ned til Flensborg Fjord.

Algegiften, der er fundet i muslingerne, kaldes Domoinsyre og kan forårsage opkast, diarré og svimmelhed. I meget alvorlige tilfælde vil giften kunne medføre dødsfald. Algegiften forsvinder ikke ved varmebehandling.

Forbuddet mod at fiske muslinger rammer erhvervet hårdt. Hos Wittrup Seafood, har de de sidste uger manglet mellem 400-500 ton muslinger om ugen. Det har betydet en nedgang i omsætningen på omkring 80 procent, og direktør Stig Wittrup har aldrig oplevet noget lignede de 25 år, han har arbejdet i muslingefiskeriet.

Det er selvfølgelig hårdt. Også selvom vi er vant til, der er udsving i, hvor mange muslinger vi kan fiske, så er en 80 procents nedgang over en måned noget, der kan mærkes, fortæller Stig Wittrup.

-Det er selvfølgelig hårdt. Også selvom vi er vant til, der er udsving i, hvor mange muslinger, vi kan fiske, så er en 80 procents nedgang over en måned noget, der kan mærkes, fortæller Stig Wittrup.

Horsens-firmaet har den sidste måned hentet muslinger i Limfjorden, i Flensborg Fjord samt Isefjorden, i den periode de ikke har kunnet fiske i Lillebælt.

Wittrup Seafood renser muslingerne i vand for sand og skidt, før de vacumpakker dem, og sælger de rå muslinger i både Danmark og resten af Europa.

Myndighederne tager prøver hver dag, og de seneste tal viser, giftkoncentrationen er stærkt faldende, ofg der derfor med stor sandsynlighed gives lov til at fiske muslinger allerede fra næste uge.