Fængselsdrama årets danske film

Fængselsdramaet "R" optaget i det gamle statsfængsel i Horsens modtog en Robert for årets bedste film og fik i alt otte priser.

"Submarino" tog fem, "Hævnen" kun en enkelt.

Danmarks Film Akademi belønnede søndag aften fængselsdramaet "R" med Robert-prisen for den bedste danske spillefilm i 2010.

Filmen, en nådesløs skildring af tilværelsen i et dansk fængsel, er skrevet og instrueret af Michael Noer og Tobias Lindholm.

Makkerparret blev i onsdags hædret med Carl Th. Dreyer-prisen for den opsigtvækkende film. Søndag modtog de også priserne som bedste instruktører og for bedste manuskript.

Uprøvede kræfter

På rollelisten figurer fortrinsvis uprøvede kræfter, suppleret med Pilou Asbæk, som måtte på scenen for at modtage statuetten for bedste mandlige hovedrolle.

Fængselsdramaet sikrede sig prisen som bedste film i konkurrence med "Submarino", "Sandheden om mænd", "Broderskab og "Alting bliver godt igen".

"R" høstede i alt otte priser, som blev uddelt ved showet i Cirkusbygningen i København. Thomas Vinterbergs "Submarino" var nomineret til hele 15 priser, men måtte nøjes med fem, bl.a. til Peter Plaugborg for bedste mandlige birolle.

Trine Dyrholm indkasserede prisen for bedste kvindelige hovedrolle i "Hævnen", og andre priser blev der ikke til Susanne Biers Oscar-nominerede succesfilm.

Prisen for bedste kvindelige hovedrolle tilfaldt Bodil Jørgensen for hendes præstation i "Smukke mennesker".

Kasper Munks "Hold om mig" modtog en Robert for bedste børne- og ungdomsfilm i 2010, og akademiet viste sin anerkendelse af danske filmskaberes indsats i udlandet, da Lone Scherfig og "An Education" blev belønnet for bedste udenlandske, ikkeamerikanske film.