Færre bliver hjemløse: Økonomisk rådgivning giver pote

Gode råd om økonomi betyder, at flere lejere i alment boligbyggeri i Horsens Kommune kan blive boende i deres lejligheder. 16 lejere blev sat på gaden sidste år, fordi de ikke kunne betale deres husleje. I år er der indtil videre kun tale om to.

Succesen skyldes for en stor del Økonomirådgivningen, der er led i Projekt Imagine Horsens. Rådgivningen startede for halvlandet år siden med det formål at undgå, at lejere ender på gaden.

Én af de lejere, som har haft gavn af Økonomirådgivningen, er Dorte Baunsgaard. Skattevæsenet trak pludselig 2000 kr. mere af hendes kontanthjælp, og hun var økonomisk langt nede:

- Jeg ringede til Skat men kunne ikke finde rundt i det. Heldigvis henviste min sagsbehandler mig til Økonomirådgivningen, og dér fandt de ud af tingene. Jeg kunne på det tidspunkt ingen udvej se, så rådgivningen har betydet alt for mig. I dag er udgiften reduceret fra 2000 kr. til 300 kr. om måneden, fortæller Dorte Baunsgaard.

Ifølge Christian Højholt fra Økonomirådgivningen kommer lejerne med vidt forskellige problematikker. De fleste drejer sig om gæld i forbindelse med optagelse af hurtige forbrugslån, men mange mister også det økonomiske greb om tilværelsen, fordi de overser skattefradrag eller glemmer at indberette ændringer i deres økonomi.

- I starten havde vi en forventning om, at vi kunne ekspedere sagerne hurtigere end tilfældet er. Men der er ofte tale om meget komplekse sager ? for eksempel skattesager.

- Mange lejere får ikke forskudsregistreret korrekt, og de ved for lidt om fradragsmuligheder, fortæller Christian Højholt og tilføjer, at en del ressourcer også går med at håndtere kontakten med kreditorerne, der ofte kan have en lidt hård tone over for deres skyldnere.

Også boligforeningerne i Horsens er glade for samarbejdet med Økonomirådgivningen.

- Antallet af udsættelser falder markant, så vi kan helt klart se en effekt af, at rådgiverne fysisk opsøger de lejere, som får rykkerskrivelser. Tilbuddet er frivilligt, men det er hurtigt rygtedes blandt lejerne, at rådgiverne kan hjælpe dem med at få styr på deres budget, og flere og flere føler sig trygge ved at tage imod hjælpen, fortæller Karina Krogh der er tilknyttet projektet via sit arbejde i Arbejdernes Andelsboligforening af 1938, Horsens.