Ernst fik varmecheck, selvom han har fjernvarme: - Det er et system, der slet ikke virker

I august har 68.629 syd- og sønderjyske husstande modtaget en varmecheck, der skal hjælpe med stigende priser på varme. Checken er dog også sendt ud til boligejere, der allerede er skiftet til fjernvarme.

Da Ernst Nielsen gik ind for at tjekke sin bankkonto i starten af august, blev han noget overrasket. Der stod nemlig 6.000 kroner, han ikke anede, hvor kom fra.

- Og hvad gør man så? Så spørger man da sin kone om, hvad dælen det er, siger han.

Hun vidste heller ikke, hvorfor husstanden havde modtaget penge, men til sidst kunne en revisor fortælle ægteparret fra Hatting, at de havde fået tildelt en varmecheck.

Det eneste problem var, at de slet ikke skulle have haft pengene.

Fejl i register betyder ekstra udbetalinger

I alt har 68.629 husstande i Syd- og Sønderjylland fået tildelt en varmcheck per 10. august i år. Det løber op i 411.774.000 millioner kroner.

Checken er ment som en hjælp til dem, der er hårdest ramt af prisstigningerne på varme i vinteren 2021-2022.

Hvem har fået varmecheck?

Der er afsat 2,5 mia. kr. i støtte til dem, der er hårdest ramt af de høje prisstigninger på varme i vinteren 2021-2022.

Varmechecken er et skattefrit engangsbeløb på 6.000 kr.

For at kunne modtage den statslige tilskud på 6.000 kroner skal en husstand lever op til følgende:

Din bolig skal pr. 1. januar 2022 være registreret i BBR med en af disse tre varmekilder:

  • Naturgas
  • Fjernvarme med høj gas- og/eller elandel
  • Elektricitet (Det kan eksempelvis være varmepumper som primær varmekilde samt et elforbrug på over 1.500 kWh i december 2021)


Din husstands samlede indkomst i 2020 må ikke være over 650.000 kr. (706.000 kr. før arbejdsmarkedsbidrag).

Kilde: Varmecheck.dk

Checken er dog også endt hos boligejere, der ikke længere lever op til kravene. Det er sket, fordi oplysningerne i BBR-registret, som blandt andre registrerer varmekilder, ikke er blevet rettet, selvom husstandene er skiftet til den billigere fjernvarme.

Skulle selv have rettet i BBR

Det er kommunerne, der er ansvarlige for BBR-registret, men det er borgerne selv, der skal opdatere oplysningerne. Den information var der dog ingen, der fortalte Ernst Nielsen, da Horsens Kommune i 2021 installerede fjernvarme husstanden i Hatting.

- Jeg anede ikke en dyt om det. Jeg synes ærligt talt også, at kommunen eller fjernvarmen skulle gøre opmærksom på det, for nu står jeg jo her og ser dum ud, siger Ernst Nielsen.

Ernst Nielsen kender to andre husstande på vejen, der også har modtaget varmechecken, selvom de har fået fjernvarme. Og de er alle ærgerlige over, at der er blevet lavet fejl.

- Det er jo volapyk og dybt godnat. Jeg er jo ikke en af dem, der faktisk har brug for pengene, siger han.

66-årige Bente Thygesen og hendes mand fra Maugstrup ved Vojens har i år betalt dobbeltpris for træpiller sammenlignet med sidste år.
66-årige Bente Thygesen og hendes mand fra Maugstrup ved Vojens har i år betalt dobbeltpris for træpiller sammenlignet med sidste år.

Ingen hjælp til træpillefyr

Mens Ernst Nielsen modtager en varmcheck, han ikke skal bruge, er det ikke alle, der kan se frem til at modtage hjælpe fra staten - også selvom deres varmeudgifter stiger.

Prisen på træpiller er de seneste år fordoblet, og det betyder store stigninger i varmeudgifterne hos Bente Thygesen og hendes mand, der bor i Maugstrup nordøst for Vojens. De bruger årligt 15.000 kroner mere på træpiller end for et år siden. En varmcheck får de dog ikke, og det ærgrer Ernst Nielsen.

- Det er jo et system, der slet ikke virker, siger han.

Styrelsen har ikke begået fejl

Selvom Ernst Nielsen ikke føler sig berettiget til pengene, så kan han ikke sende dem tilbage til Energistyrelsen. I stedet må han beholde dem, da loven foreskriver, at myndighedsfejl med beløb på maksimalt 6.000 kroner, ikke skal tilbagebetales.

- Der er ikke begået fejl i udbetalingerne. Vi administrerer efter den lovgivning, der ligger, så hvis man opfylder betingelserne, så er man berettiget til en varmecheck, og så kan vi ikke holde en check tilbage - selvom det så viser sig, at borgeren ikke har opdateret BBR-oplysningerne. Det er sådan, lovgivningen er skruet sammen, siger Ture Falbe Nielsen, der er pressechef i Energistyrelsen. 

Og det ser heller ikke ud til, at Ernst Nielsen skal regne med at pengene bliver krævet tilbage. Styrelsen kommer nemlig ikke til at undersøge, hvem der har modtaget pengene, selvom de ikke har været berettiget til dem.

- Vi har ikke hjemmel til det, for hele lovgivningen er netop lagt an på, at hvis man opfylder betingelserne i følge udsøgningsdata, som er sammenkørt fra mange forskellige registre, så er man berettiget til varmechecken, siger Ture Falbe Nielsen.