Fin pris til øko-ost fra Søvind

Det lille Søvind Mejeri ved Horsens har vundet Børsens konkurrence for supermarkedsvarer med det lille mejeris økologisk flødeost.

- Vi er meget stolte, siger mejerichef Finn Kristensen, Søvind Mejeri, som betragter Børsens pris som noget særligt.

Ikke på kompromis

Kirks flødeost er valgt på grund af den ekstremt høje smagskvalitet. Og forhold som økologi og dyrevelfærd har også spillet ind i panellets vurdering.

Panelet består af flere kokke, bl.a. Jens Peter Kolbech, Wassim Hallal og Paul Cunningham.

- Vi har som mange andre i fødevarebranchen kunnet mærke finanskrisen. Men vi har alligevel insisteret på ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Derfor er vi også ekstra stolte over prisen, udtaler mejerichefen.

Var lukke i en årrække

Søvind Mejeri beskæftiger i dag otte personer. Fysisk bliver flødeosten ikke lavet i Søvind, men det er mælk fra området, der indgår. Den fysiske produktion sker hos Løgismose.

I Søvind produceres i dag camenbert af komælk.

Mejeriet i Søvind ejes i dag af Solhvervfonden. Mejeriets historie går helt tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor det var det lokale andelsmejeri. I 70'erne blev det overtaget af Plumrose, som brugte det frem til 1981.

Så var der en årrække, hvor mejeriet ikke producerede. Indtil Mogens Kirk overtog det i 1996 for at lave økologiske oste. Det første produkt, som Søvind sendte på markedet var en hvidløgsflødeost. Den er i dag mejeriets mest populære ost.

25 pct. at produktionen eksporteres til bl.a. USA, England, Frankrig og Sverige og Norge.