Folketingets formand siger stop - Henrik Dam Kristensen genopstiller ikke til Folketinget

Socialdemokraten Henrik Dam Kristensen fra Vorbasse genopstiller ikke til næste folketingsvalg. Det har han netop offentliggjort for sin valgkreds i Horsens her til aften.

Når statsminister Mette Frederiksen (S) på et tidspunkt, senest den 4. juni 2023, går på talerstolen og udskriver folketingsvalg, så er det forståeligt, hvis Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), sidder ved siden af talerstolen og får en ekstra klump i halsen. 

Det næstkommende folketingsvalg betyder nemlig, at politikeren og postbuddet fra Vorbasse snart kan kigge ind i en tilværelse, hvor Christiansborg ikke længere er det daglige omdrejningspunkt. 

Henrik Dam Kristensen, der har adskillige ministerposter på cv'et og som siden 2019 har bestredet posten som Folketingets formand, stopper ved indgangen til næste folketingsvalg. Det har han netop bekendtgjort overfor sin valgkreds i Horsens.

FAKTA: Henrik Dam Kristensens CV


Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den snart afgående folketingsformand, da han aftenen igennem har været til møde i sin valgkreds - altså det møde, hvor han har fortalt om sin snarlige tilbagetrækning fra landspolitik.

- Jeg ønsker at give min kreds god tid til at finde en ny kandidat. Derfor synes jeg, at det nu er det rette tidspunkt at give kredsen besked. Jeg har haft en fantastisk tid i politik og nydt hver dag. Men alting har sin tid, og jeg har en usentimental holdning til at stoppe, siger han i en pressemeddelelse.

Masser af år i politik

Henrik Dam Kristensen stillede første gang op til folketingsvalget i 1984 i Grindstedkredsen. Siden 2005 har han været opstillet i Horsens. Op gennem 90erne var han i tre omgange minister under daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Først som landbrugsminister. Siden som fødevareminister og i år 2000 skrev han sig ind som Nyrups sidste socialminister. 

Han blev også minister i to omgange under daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) ledelse. 2011-2013 var han transportminister og i 2014 blev han beskæftigelsesminister. 

I 2019 blev han formand for Folketinget.

Og efter et langt liv på Christiansborg - men stadig med rødderne og bolig plantet i Billund Kommune, så er tiden snart inde til bruge tiden på noget andet end landspolitik og de rejser, det bringer med sig.

- Min beslutning er modnet gennem de seneste måneder. Politik har været en stor del af mit liv, og jeg har i lange perioder pendlet mellem Jylland og København hver uge. Efter det næste folketingsvalg vil jeg bruge mere tid på familien og mine andre interesser, siger Henrik Dam Kristensen.

Udover i mange år at have været folketingspolitiker var han i årene 2004-2006 også medlem af Europa-Parlamentet og senere præsident for Nordisk Råd.