TV der bevæger dig

Første nattefrost

Efteråret er godt i gang - og i morges oplevede flere, at græsset var dækket af rim. Og termometeret kun viste ganske få plusgrader.

Gunnar Jensens billede fra haven i Østbirk.

Gunnar Jensen fra Østbirk hentede sit fotoapparat, da han ved otte-tiden opdagede, at græsset var "stift", og sendte et billede til TV SYD.

DMI bekræfter, at temperaturen i det indre Jylland har været langt nede. Den laveste måling i nat var 2,3 grader. Det var i Isenvad - syd for Ikast.

Varme i jorden

- Men det første døgn med nattefrost - i meteorologisk forstand - kommer først om nogle uger, fortæller pressechef Niels Hansen, DMI, til TV SYD. Det skyldes, at vi måler i to meters højde.

Han kan også notere, at risikoen for glatte veje ikke er overhængende.

- Ingen af de målere, vi har til at måle vejtemperaturen, har været under fem grader i nat. Det skyldes, at jorden gemmer på så meget varme, at temperaturen i vejbanen ikke kommer ned i nærhedens af frysepunktet.

Rim på græsset

Gunnar Jepsen har fotograferet græsstrå i haven. Og det giver mening, siger Niels Hansen. Rim kan dannes på f.eks. strå, som ikke har direkte jordkontakt - og i vindstille vejr. Det skyldes at udstrålingen i nattetimerne er stor.

- Og lige nu er vi jo tæt på at dag og nat er lige lange - altså 12 timer, siger Niels Hansen.

Rim kan også typisk dannes på græsset, fordi der sker en fordampning fra overfladen. Og fordampning kræver energi, så temperaturen sænkes

Mere vejr