TV der bevæger dig

Gravplads stiger - for ikke-medlemmer

Fra nytår bliver det dyrere at blive begravet i Folkekirken - hvis du ikke er medlem. I Horsens betyder det, at prisen for et gravsted stiger til det fire-dobbelte: 18.641 kroner.

00:44

Et gravsted kommer til at koste over 18.000 kr. i Horsens Provsti - hvis man ikke er medlem af Folkekirken.

1 af 2

I Horsens Provsti stiger prisen for en gravplad fra 4000 kr. til de nævnte 18.641 kr.

 - Priserne på begravelser her i Horsens er ikke steget i de seneste 16 år. Det kommer til at ske nu, og jeg mener kun, at det er rimeligt, at vi kræver penge for en ydelse, siger provst Litten Hjorth, Horsens Provsti

Er man medlem af folkekirken, vil kistegravstedet derimod blive stillet gratis til rådighed i en fredningsperiode på 25 år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Million-underskud

Årsagen til den markante prisstigning på begravelser i Horsens og på alle kirkegårde under folkekirken er, at kirkegårdene i flere år tilsammen har haft et underskud på over 800 millioner kroner om året.

Det er hidtil blevet dækket ind via kirkeskatten, men under den forrige regering sendte Kirkeministeriet et cirkulære ud til folkekirken med et krav om, at alle dens kirkegårde skal kræve de penge ind, som det koster for eksempel at blive begravet.
 

Går mod brugerbetaling

- Folk har været vant til, at vi er så flinke i folkekirken. Her har der været gratis kaffe. Her har de ældre kunnet komme gratis på udflugt, siger Litten Hjorth til avisen.

 - Mange præster har også haft den holdning, at kirken skulle være omsorgsfuld og ikke kræve de penge ind, som det koster at blive begravet, eller skele til, om folk var medlemmer eller ej. Men udviklingen går i retning af brugerbetaling.

Mest sete på tvsyd.dk