Han har været slagter siden 1964 og er ikke færdig endnu
Selvom Egon Sørensen er fyldt 80 år og har brugt godt 50 år som slagter, så nyder han stadig at gå på arbejde på Danish Crown i Horsens.
Hver morgen klokken 04.00 ringer vækkeuret hjemme hos Egon Sørensen, der først skal kigge til sine heste, gøre sig selv klar og så afsted.
Han er slagterimedarbejder på Danish Crown i Horsens, og til november har han været ansat på slagteriet i 45 år.
- Så jeg ved lidt om, hvordan det fungerer, siger han.
Hans arbejdsopgaver går ud på at gøre udstyr og særligt Whizard-knivene klar til sine kollegaer hver eneste dag.
- Det er såmænd dejligt, det er mit andet hjem efterhånden, siger Egon Sørensen.
Op og i gang
Da Egon Sørensen begyndte sit arbejde på Danish Crown, var der én nationalitet, alle boede indenfor bygrænsen, og alle ankom på cykel.
I dag er der omkring 50 nationaliteter på stedet og en stor parkeringsplads til de ansatte, der altså også tæller Egon Sørensen. Han havde dog ikke tænkt, at han skulle være på slagteriet lige så længe som sin far, der også arbejdede der.
- Da han blev 72 år, så holdt han. Så tænkte jeg ved mig selv dengang: "jeg skal fandeme ikke arbejde, til jeg bliver 72", men nu har jeg slået rekorden op til flere gange. Men alder er jo kun et tal, siger han.
Hos Danish Crown er man glad for, at han stadig har lysten til at tage afsted hver eneste dag, for en mand, med den mængde erfaring, findes der ikke mange af.
- Det er en fornøjelse at have Egon ansat, med den tilgang han har til sit arbejde, og det ejerskab han tager omkring det håndværktøj, han står og servicerer. Det er beundringsværdigt, at han stadigvæk vil være med, siger Søren Kvist, udskæringsmester.
Det er netop lysten, der får Egon Sørensen op og ud af fjerene hver dag - og kollegaerne.
-Jeg er ikke den, der vil sidde hjemme i en lænestol og slappe af, der skal ske noget hele tiden, så det er derfor, jeg går på arbejde hver dag. Man skal passe på med ikke at ruste op, siger han.
Det er der dog ingen risiko for, for også derhjemme er der nok at se til med ejendom og islandske heste.
Flere seniorer på arbejdsmarkedet
Der er en stigende tendens i antallet af seniorer, der bliver i arbejde, selvom de kunne være gået på pension. En analyse lavet af Dansk Arbejdsgiverforening og Danmarks Statistik viser, at der er sket en stigning fra 22.000 lønmodtagere over 70 år i 2012 til 43.000 i 2022.
Ifølge professor hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Lars Louis Andersen, er der to årsager til, at flere seniorer bliver på arbejdsmarkedet. Den ene årsag er, at folkepensionsalderen er stigende, og den anden er vores helbred.
- Folk er ved bedre helbred i gennemsnit end for 30 år siden, og den teknologiske udvikling har gjort, at arbejde ikke er lige så hårdt, som det var for 30-40 år siden, siger han.
Mange i den alder arbejder på nedsat tid, og det samme gør Egon Sørensen. Da han fyldte 65 år, begyndte han at arbejde på halv tid og fik andre arbejdsopgaver.
Netop det med at tilpasse arbejdsopgaver og tid, er en vigtig del af at holde seniorerne på arbejdspladserne.
- Hvis seniorerne har gode udviklingsmuligheder, får anerkendelse og indflydelse på deres eget arbejde., så er de mere tilbøjelige til at arbejde til en højere alder, siger Lars Andersen.
- Det er jo klart, at når man skifter til noget, der er nemmere, så har man mere lyst til at fortsætte, og man bliver heller ikke så nedslidt, siger han.
Egon Sørensen er den første til at fylde 80 år på slagteriet, men udover ham har de 41 ansatte over 65 år.
45 års jubilæum
Egon Sørensen har ikke sat en slutdato på sin ansættelse hos Danish Crown, men han er indstillet på, at det måske har været sidste jul på slagteriet.
- Alting har en ende. Det kan nemt ske, at det kommer til at passe, det ser vi lige til den tid, siger han.
Først og fremmest satser han på at få sit 45 års jubilæum med til november, og så venter der en tur på Restaurant Oksen i Horsens, hvor de ifølge Egon Sørensen laver verdens bedste pomfritter.
- Og så holder de sig sprøde! siger han.