Her er der tid til at læse

I Østjyllands Statsfængsel låner de indsatte årligt seks gange så mange bøger som borgerne uden for i Horsens.

De fleste af os har fart på, og bruger det ofgte som begrundelse for, at der ikke er tid til at læse. Det er der til gengæld, hvis er forhindret i at foretage sig ret meget eller bevæge sig ret meget omkring.

45 mod otte

I Statsfængslet Østjylland låner en indsat således årligt 45 bøger, CD?er, tidsskrifter eller tegneserier i fængslets bibliotek, mens en horsensianer uden for kun tegner sig for otte.

- De indsatte har ikke internetadgang, og det påvirker selvfølgelig udlåns tallet. Men når dét er sagt, oplever vi en stigende interesse for bibliotekets materialer - især for bøgerne, fortæller bibliotekar Inga Thyra Nielsen. Hun tager to gange om ugen turen fra Horsens Bibliotek til Enner for at servicere fangerne i fængslet.

Bredt udvalg

Nogle af de indsatte låner udelukkende tegneserier, men de kan også lide at dykke ned i historiske romaner. Krimier og bøger om autentisk kriminalitet er ligeledes i høj kurs ligesom atlas og digtsamlinger.

På musikfronten er det toner fra hip-hop og rap, de indsatte fortrinsvis tager med tilbage til cellen.

Bøger for fremtiden

62-årige Birger Thorsen har siddet i fængsel siden 2004. Han er fast hjælper i fængslets bibliotek. Han tror på, at bøger kan være med til at ruste de indsatte til at klare den virkelige verden.

- En af mine medfanger har netop set Stieg Larsson-filmene på svensk TV, og det har givet ham blod på tanden til at gå i gang med også at læse bøgerne. For ham var det en stor overvindelse overhovedet at åbne en bog, men han var modig og kastede sig ud i det. Det kan måske give ham en platform at være modig fra, den dag han lukkes ud igen, mener Birger Thorsen.

Biblioteket på Statsfængslet Østjylland rummer ca. 4000 enheder.