TV der bevæger dig

Horsens-vognmand skal i fængsel for svindel med køretider

Retten i Horsens har torsdag afgjort danmarkshistoriens hidtil største sag om misbrug af førerkort, hvor otte personer fra samme vognmandsfirma blev dømt. Vognmand skal to måneder i fængsel.

Sagen startede tilbage i april måned 2016, hvor Tungvognscenter Syd, Sydøstjyllands Politi standsede en af selskabets lastbiler. Foto: ErikRefner, Scanpix

Sagen har været under behandling  ved Retten i Horsens siden november måned.

Sagen startede tilbage i april måned 2016, hvor Tungvognscenter Syd, Sydøstjyllands Politi standsede en af selskabets lastbiler. Her fandt man, at der var blevet snydt med førerkortet, og en efterforskning blev sat i gang.

- Snart viste det sig, at der var tale om et omfattende misbrug af førerkort for at skjule overtrædelser af køre- hviletidsreglerne, og næsten alle af virksomhedens ansatte blev efterfølgende sigtet i sagen, siger specialanklager Pernille Moesborg i en pressemeddelelse fra Sydøstjyllands Politi.

Læs også 87.000 kroner i bøde for at pille ved lastbils kontroludstyr

Den daglige leder af vognmandsvirksomheden var tiltalt personligt i mere end 330 forhold for både selv at have overtrådt reglerne og for at have medvirket til alle chaufførernes overtrædelser. For hans vedkommende fandt domsmandsretten, at der var tale om særdeles skærpende omstændigheder og anvendte bestemmelsen om, at strafferammen kan udvides. 

- Når man ser på fængselsstraffene, skal man huske, at der kun er 6 måneder i strafferammen. Set i det lys er der tale om nogle meget alvorlige straffe, der viser sagens alvor, specialanklager Pernille Moesborg.

Der er tale om nogle meget alvorlige straffe, der viser sagens alvor

Pernille Moesborg, specialanklageR, Sydøstjyllands Politi

Retten lagde vægt på det meget store antal overtrædelser, som vognmanden har medvirket til som daglig leder af virksomheden. På baggrund af det valgte Retten i Horsens at idømme ham fængsel i 8 måneder, hvoraf de 2 måneder skal afsones. Resten er gjort betinget med vilkår om samfundstjeneste. Han blev også idømt en bøde på 919.500 kr., førerretsfrakendelse i 6 måneder og blev frakendt retten til at være transportleder i 3 år. 

Desuden er syv andre chauffører idømt betingede fængselsdomme på mellem 20 dage og fire måneders fængsel samt bøder i sagen.