TV der bevæger dig

I Horsens ved de, hvordan det føles, når kirken brænder og uvurderlige kulturminder ødelægges

I Vor Frelsers Kirke i Horsens kender de alt for godt de følelser, der rammer en menighed, når deres historiske kirke pludseligt hærges af en voldsom og ødelæggende brand, som den der mandag aften ramte Notre Dame i Paris

Sidst på eftermiddagen onsdag den 22. august sidste år gik en psykisk syg mand ind i Vor Frelsers Kirke midt i Horsens og satte ild til prædikestolen fra 1679.

Sidst på eftermiddagen onsdag den 22. august sidste år gik en psykisk syg mand ind i Vor Frelsers Kirke midt i Horsens og satte ild til prædikestolen fra 1679 med en engangslighter.

Læs også Psykisk syg satte ild til kirke - nød synet af flammer

Branden udviklede sig voldsomt og ødelagde den uvurderlige gamle prædikestol, store dele af kirkerummet og kirkens orgel. I alt er skaderne i Vor Frelsers Kirke opgjort til 20 millioner kroner - og arbejdet med at restaurere kirken er langt fra sin afslutning.

Menighedsrådsmedlem Adalbert Juretzka glemmer aldrig den august-eftermiddag, hvor han fik besked om, at Vor Frelsers Kirke stod flammer. Og mandag aften vendte de samme følelser tilbage til ham, da han kunne følge brandens hærgen af Notre Dame i Paris.

Det er et uendelig stort projekt, de skal i gang med i Paris.

Adalbert Juretzka, menighedsrådsmedlem, Vor Frelsers Kirke, Horsens

Katedralen i Paris er mange gange større og meget ældre - færdigbygget i år 1345, altså 334 år tidligere end Vor Frelsers Kirke i Horsens.

- Vores Kirke er lige så lang, som Notre Dame er bred. Vi har 2.000 orgelpiber, mens Notre Dame har 8.000 orgelpiber. Det er et uendelig stort projekt, de skal i gang med i Paris, siger Adalbert Juretzka til TV SYD.

Var netop sat i stand for 11 millioner kroner

Kun et år før branden sidste sommer var Vor Frelsers Kirke blevet renoveret for over 11 millioner kroner.

- Vi kom forholdsvis hurtigt i gang, fordi vi kunne bruge de samme arkitekter igen, og det har været vores redning. I Paris venter der en gigantisk opgave med at genskabe Notre Dame, siger menighedsrådsmedlem Adalbert Juretzka.

Menighedsrådsmedlem Adalbert Juretzka glemmer aldrig den august-eftermiddag, hvor han fik besked om, at Vor Frelsers Kirke stod flammer.

Vor Frelsers Kirke genåbnes i en nødindretning til højmessen den 5. maj. Der vil stadigt mangle en del, bl.a. prædikestol og orglet, samt muligvis bænke og sideskibenes pladser. Det betyder også, at forårets konfirmationer kan ske i kirken.

Restaureringen af kirken er dog først helt overstået op mod jul eller i starten af næste år, hvor der kan holdes en officiel genåbning og genindvielse. 

Læs også Domprovst efter Notre Dame: Vi skal tjekke brandsikkerheden igen