TV der bevæger dig

Invitation til tarmkræftscreening lader vente på sig

Region Midtjylland må nu skære ned i invitationerne til tarmkræftscreening for at kunne følge med til de efterfølgende kikkertundersøgelser.

Region Midtjylland har lige nu for travlt til at tjekke så mange patienter for tarmkræft som tidligere.

Er du mellem 50 og 74 år, så har du måske allerede modtaget en invitation til tarmkræftscreening. Men Region Midtjylland må nu skære ned i invitationerne til borgerne. Fra mandag den 13. oktober halverer Region Midtjylland deres undersøgelser af borgerne. Indtil nu har regionen ugentligt skrevet ud til 2500 borgere mellem 50 og 74 år, hvor de har inviteret dem til at blive testet mod tarmkræft. Men nu skærer de ned til 1250.

- Vi har fået flere til kikkertundersøgelse end forventet, siger koncerndirektør Ole Thomsen til TV SYD.

Derfor halverer regionen deres invitationer i de næste otte uger, så de kan nå at følge op på de såkaldte positive prøver, hvor der er en risiko for tarmkræft.

- Borgerne tager selv prøven derhjemme, og den bliver så sendt videre til test på et laboratorium. Er testen positiv, skal borgeren til en kikkertundersøgelse, og her kan vi så se, om der er kræft eller ej, siger koncerndirektøren.

Borgerne skal have svar fra regionen inden 14 efter, at deres prøve er sendt ind, og derfor er der ikke tid til at teste helt så mange som tidligere.

Ole Thomsen understreger, at screeningsprogrammet ikke er sat på pause, men at antallet blot er reduceret. Han siger også, at borgere med indikation på sygdommen undersøges og behandles inden for samme tidsmæssige krav som tidligere.