Jens og Børge vil sikre ny købmand: - Det er vores eksistensgrundlag

Frivillige i landsbyen Nim ved Horsens slås for at få en købmandsbutik stablet på benene. De har samlet 1,8 millioner kroner ind.

Frivillige kræfter vil have købmanden tilbage til landsbyen Nim i Horsens. De har kæmpet, siden den gamle købmandsbutik lukkede for to år siden.

1,8 millioner kroner er indtil videre samlet ind, og økonomisk er de derfor godt på vej i landsbyen.

Jens Pedersen og Børge Sørensen er to af de lokale kræfter, der i årevis har kæmpet for at få en ny købmand til landsbyen, og de bruger derfor deres fritid på at samle ind til nye bygninger.

quote

Herude er vi vant til, at hvis man vil noget, så er man nødt til at have hånden lidt på kogepladen.

Jens Pedersen, Nim. 

- Eksistensgrundlaget her i Nim er baseret på, at vi har fællesskab og muligheder for at møde hinanden både i foreningslivet men også på trappen ved købmanden, siger Jens Pedersen til TV SYD og bliver suppleret af Børge Sørensen:

- At være med til at fastholde et levende lokalsamfund med en ny butik er simpelthen genialt for os. Det er der, motivationen er, mener han.

Vi er overhovedet ikke barmhjertige samaritanere. Vi gør det her, fordi det er bæredygtigt, siger Brian Videbæk fra Dagrofa. 

 Borgere køber anparter

Indsamlingen består i, at byens borgere køber en anpart på 2.500 kr i et lokalt ejendomsselskab. Når finansieringen er i hus, bygger anpartsselskabet lokalerne til en købmand. I Nim forventer de en butik på ca. 600 kvadratmeter.

 Konceptet er skabt af Dagrofa, der blandt andet driver kæden Min Købmand. Dagrofa hjælper de lokale igennem processen, og efterfølgende lejer Dagrofa lokalerne i ti år.

- Vi er overhovedet ikke barmhjertige samaritanere. Vi gør det her, fordi det er bæredygtigt, og det er vigtigt for os at sige, at burde der ikke ligge en butik i Nim - uagtet hvor mange penge de kunne samle ind - så ville vi heller ikke støtte op om det, siger Brian Videbæk, der er chef for butiksudvikling i Dagrofa, til TV SYD.

quote

Vi gør det her, fordi det er bæredygtigt.

Brian Videbæk, chef for butiksudvikling i Dagrofa.

Mangler stadig penge

Selvom de lokale ildsjæle har samlet 1,8 millioner kroner ind på bare tre uger, mangler de stadig 900.000 før de er i mål. En af dem, der allerede har købt anparter, er Claus Grøn Lyngby – og han køber gerne flere for, at de skal nå i mål.

- Det er for at bevare byen. Jeg kan godt se, at hvis man ikke får byen i gang og gør byen mere attraktiv, så kommer der heller ikke flere il, og så bliver vi bare gamle her, siger Claus Grøn Lyngby.

Jens Pedersen er ikke i tvivl om, at det fælles ejerskab vil få betydning for omsætningen hos den kommende købmand.

- Hvis man er medejer af butikken, så går man ned og handler i sit eget hus. Herude er vi vant til, at hvis man vil noget, så er man nødt til at have hånden lidt på kogepladen.

Borgerne i Nim håber på at have en butik klar inden jul næste år. 

De bruger pjecen her til at sælge idéen om en lokal købmand. 
De bruger pjecen her til at sælge idéen om en lokal købmand.