Julies stemme klarer det, hendes hænder ikke kan

22-årige Julie Christensen tester i øjeblikket Google Home for Horsens Kommune.

- Hey Google. Hvad har jeg af planer i dag?

Svaret kommer prompte fra den lille hvide højttalerlignende enhed på bordet:

- Heidi kommer klokken 8.

Heidi er Julie Christensens hjælper – altså den fysiske af slagsen – for den lille hvide højttaler på bordet er også en hjælper.

quote

Via Google Home, kan jeg selv tænde for Netflix med min stemme.

Julie Christensen, Horsens

Det er en Google Home enhed, som er en højttaler, der er koblet op til Google, og som 22-årige Julie Christensen kan styre med sin stemme.

- Det er meget praktisk og gør, at jeg ikke har så meget brug for hjælp. Jeg kan ikke selv få fat i fjernbetjeningen, når jeg er alene, men via Google Home, kan jeg selv tænde for Netflix med min stemme, og det er bare én af de mange ting, den kan, forklarer Julie Christensen, der lider af en kronisk bindevævssygdom.

Sygdommen gør, at hendes krop gradvist bliver mindre mobil, og at hendes arme ”låser” sig fast. Men hendes stemme fejler intet, og derfor er hun én af de otte personer med fysiske handicaps, der i øjeblikket tester systemet i Horsens Kommune.

22-årige Julie Christensen kan styre denne højttaler med sin stemme.
22-årige Julie Christensen kan styre denne højttaler med sin stemme.
Foto: Camilla Rytz, TV SYD

First movers

Det var Cate Kristiansen, driftschef for handicap, psykiatri og socialt udsatte, der fik ideen, efter hun havde været en tur i USA.

- Derovre bruger helt almindelige amerikanerne det jo til at tænde og slukke lys og et mængde andre ting, og så fik jeg ideen til, at vi kunne bruge det som hjælpemiddel til de fysisk handicappede her i kommunen, siger Cate Kristiansen og tilføjer:

- Vi er faktisk ”first movers” på at bruge elektronikken til fysisk handicappede her i Horsens Kommune, og det er jeg stolt af.

Testpersonerne får hjælp af en IT-kyndig fra Horsens Kommune til at installere og bruge Google Home, som nu også er på dansk.

- Systemet er endnu ikke perfekt på dansk, og nogle gange må man sige tingene flere gange, inden den forstår det, men det er jeg sikker på kun er i starten, siger IT-specialist Arman Asovic.

22-årige Julie Christensen kan styre denne højttaler med sin stemme.
22-årige Julie Christensen kan styre denne højttaler med sin stemme.
Foto: Camilla Rytz, TV SYD

Mange muligheder

Julie Christensen har nu testet Google Home for kommunen i et par måneder, og hun er ret begejstret for den lille hvide højttaler, selvom den indimellem ”ikke hører så godt.”

- Lige nu bruger jeg den til at tænde og slukke lyset, sætte musik og film på og en hel masse andre ting. Med tiden kunne jeg godt tænke mig, at den kunne kobles op på min dørtelefon og bruges til at styre min elevationsseng. Jeg vil helst klare mig mest muligt selv, og der tror jeg, at den er meget nyttig, siger Julie Christensen.