Karina Nielsen holdt midt i båsen, men fik bøde på 795 kroner

Parkeringsselskabet argumenterer med, at det ikke bestemmer, hvor store båsene skal være.

Karina Nielsen skulle egentlig bare op på gågaden i Horsens for at købe billigt vaskepulver.

Men vaskepulveret endte med at blive noget dyrere end planlagt.

Da hun kom tilbage til Lilli Gyldenkildes Torv, hvor hun havde parkeret sin Ford Mondeo stationcar, var der en p-bøde på 795 kroner i vinduesviskeren.

Det selvom hun efter bedste evne havde parkeret midt i båsen.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg ellers skulle have parkeret med min stationcar. Jeg går altid rundt og tjekker, at jeg holder inden for linjerne, siger Karina Nielsen.

På billedet i toppen kan man se, at bilens for- og bagende stikker ud over linjerne.

quote

Alle har fået elektroniske p-skiver, og så tjener de ikke penge længere. Så nu skal vi alle pludselig have bøder, fordi vores biler for lange

Karina Nielsen, Korning

Men Karina Nielsen havde ikke troet, at det kunne udløse en bøde, når hun ellers holdt mit i båsen.

- Jeg har jo en stationcar, og jeg kunne hverken holde længere tilbage eller længere fremme. Hvis jeg var kørt længere frem, ville jeg have ramt fortovet.

Karina Nielsens historie kommer efter et par dage, hvor flere har stået frem hos blandt andre TV SYD med historier om det, de mener, er urimelige p-bøder i Horsens.

Og siden har TV SYD modtaget flere henvendelser fra folk, der også har fået p-bøder Horsens, fordi parkeringsbåsene er for små.

Fælles for bødemodtagerne er, at de er forundrede og mener, at p-vagterne må gå i "små sko".

På bøden står der, at Karina Nielsen havde parkeret uden for båsen. Men hun ved ikke, hvordan hun ellers skulle have parkeret.
På bøden står der, at Karina Nielsen havde parkeret uden for båsen. Men hun ved ikke, hvordan hun ellers skulle have parkeret.
quote

Jeg har overhovedet ingen fidus til dem, og jeg ved ikke, hvad der driver dem. Det er en pengemaskine

Karina Nielsen, Korning

Og ifølge bilejernes organisation, FDM, kan der være noget om snakken.

FDM genkender nemlig billedet med mange frustrationer over "parkering uden for afmærket parkeringsbås", fordi bilen er for stor.

Derfor vil FDM også have ændret de nuværende anbefalinger for størrelsen på parkeringsbåse, der stammer tilbage fra 2009. 

For danskernes biler bliver større og større.

- Så indbyder man jo simpelthen til, at helt almindelige biler ikke kan være inde i båsen, og det er i vores optik helt urimeligt, siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.

FDM anbefaler, at båse skal være minimum 2,6 meter i bredden.

Parkering i afmærket parkeringsbås

Der er ikke noget lovkrav om mindstemål til parkeringsbåse. Vejdirektoratet udsteder anbefalinger til målene, og den nyeste er fra 2009.

Den nuværende anbefaling er 2,5 meter bred og 5 meter lang.

Den anbefaling er en justering af tidligere anbefalinger fra 1991, hvor bredden lød på 2,3 meter, men også dengang hed længden 5 meter.

Kilde: fdm.dk

- Det er en pengemaskine

Karina Nielsen mener også, at p-selskaberne går i små sko.

- Jeg har overhovedet ingen fidus til dem, og jeg ved ikke, hvad der driver dem. Det er en pengemaskine. Alle har fået elektroniske p-skiver, og så tjener de ikke penge længere. Så nu skal vi alle pludselig have bøder, fordi vores biler for lange.

Bøden, som er udstedt Europark, er endnu ikke betalt. Og det bliver den heller ikke.

- Jeg venter i første omgang på svar. Det bliver måske en rykker, men så går jeg videre til Parkeringsklagenævnet. Jeg betaler den ikke, siger Karina Nielsen.

Overvejer at droppe Horsens

De mange historier om p-bøder får Karina Nielsen til at overveje, om hun skal køre til Vejle, når hun skal handle.

- Hvis det fortsætter, skal jeg ikke handle ind i Horsens længere. Hvis jeg gør, parkerer jeg ikke andre steder end offentlig vej. Jeg holder ikke på p-pladser mere. Så vil jeg hellere gå en halv kilometer.

Citychef i Horsens, Michael Kongsmark, fortalte mandag til TV SYD, at han netop frygter, at folk dropper Horsens på grund af historierne om p-bøder.

Derfor vil han tage en snak med p-selskaberne.

- Det er ikke det, vi skal være kendt for. Vi vil være kendt for at være en åben handelsby, der modtager folk med åbne arme. Nu vil vi gå i dialog med kommunen og med de selskaber, der udsteder bøder. Der er ingen, der har interesse i, at vi får et dårligt ry, siger citychefen.

P-selskab: Vi bestemmer ikke båsenes størrelser

TV SYD har spurgt Apcoa Parking, der ejer Europark, om, hvordan Karina Nielsen skulle have parkeret for at undgå en bøde.

I en mail skriver selskabet, at det ikke udtaler sig i enkeltsager.

TV SYD har ligeledes spurgt, om selskabet overvejer at udvide parkeringsbåsenes størrelser.

Læs deres svar herunder.

Svar fra Apcoa Parking

I relation til spørgsmålene vedrørende parkeringsbåses størrelse og placering da kan vi oplyse, at det i reglen ikke er APCOA, der fastlægger, har indflydelse på eller bestemmer disse, idet APCOA ikke etablerer p-områder selv. APCOA administrerer for p-områdernes ejere, der i forbindelse med ejendommens byggetilladelse har etableret det antal p-båse, der kræves for at opnå tilladelsen.

Det er korrekt, at mange p-båse i specielt ældre byggerier ikke er fuldt dimensioneret til moderne bilers størrelse. De er dimensioneret i henhold til de vejledninger, der var på konstruktionstidspunktet. Dette kan være vanskeligt at ændre, idet bygningskonstruktioner med søjler umuliggør ændring p-båsens bredde. Derudover skal totalt antal p-båse fastholdes, for at bygningen fortsat lever op til oprindelig byggetilladelse.

Nyere byggerier følger nuværende vejledninger for dimensioner.

Hvor p-båsens størrelse kan ændres, er det APCOA’s fokus at påvirke beslutning om at lave p-båse tilstrækkeligt store til moderne biler, idet størrelse på p-båsen er et af de primære parametre for en god parkeringsoplevelse, netop som personen, der har kontaktet jer, også giver udtryk for.