Koldeste morgen i ni år: Her er der målt knap 21 frostgrader

I Horsens var der minus 20,6 grader fredag morgen.

Horsenesianerne står fredag op til noget af en kold morgen. Kl. 6.50 var temperaturen minus 20,6 grader, og det er den laveste temperatur, der er målt i Danmark i ni år.

- Vi skal tilbage til februar 2012 for at finde en lavere temperatur. Det var i Beldringe ved Odense, fortæller vagtchef Erik Hansen, Danmarks Meteorologiske Institut.

På grafen kan man se, at temperaturen var på sit laveste i Horsens kl. 6.50.
På grafen kan man se, at temperaturen var på sit laveste i Horsens kl. 6.50.
Foto: DMI grafik

Syd- og Sønderjylland har oplevet meget lave temperaturer fredag morgen. Det er dog ikke målt over 20 frostgrader andre steder i landsdelen. På Flyvestation Skrydstrup var temperaturen lavest med minus 16,6 kl. 7.00. I Billund Lufthavn var det 17,9 frostgrader kl. 8.10.

I Store Jyndevad få kilometer nord for den dansk/tyske grænse var det koldest kl. 5.00 med 14,4 minusgrader.

Temperaturerne holder først op med at falde ved solopgang.

Forklaringen på de lave temperaturer fredag morgen ved østkysten skal findes i den manglende vind.

- Det er stort set vindstille, og da luften har tendens til at sive ud mod havet, afkøles den over de snedækkede overflader på vej derud, fortæller Erik Jensen fra DMI. 

I februar 1942 registrerede Danmarks Meteorologiske Institut den hidtil laveste temperatur nogensinde på en februardag. Dengang målte man minus 29 grader. 

Mildere temperaturer på vej i vinterferien

Skolernes vinterferie lægger altså koldt fra land. Vi går en solrig og kold weekend i møde. De kolde nætter fortsætter ifølge DMI til mandag morgen. Herefter kommer der skyer ind vestfra med mildere luft.

- Når vi når hen imod onsdag, vil vi have temperaturer omkring eller over frysepunktet, og der vil ikke være meget frost om natten, siger Martin Lindberg fra DMI til Ritzau.

Herefter er det noget uklart, hvad der kommer til at ske. Om det bliver det mildere vejr eller Kong Vinter, der får lov at dominere.

- Der er en tendens, der siger, at det igen kan bliver koldere igen sidst i næste uge. Men det er endnu usikkert. Vi må se, hvad der sker, siger Martin Lindberg.