Kræftscreening er rent lotteri

Du skal krydse fingre for, at du bor det rigtige sted i landet, hvis du bliver ramt af kræft i livmoderhalsen. Der er nemlig store geografiske forskelle på kræftscreeningen, skriver metroxpress.

Alene i Region Midtjylland er chancen for at finde frem til tegn på livmoderhalskræft op til 82 procent på den ene afdeling, mens chancen kan være ned til fifty-fifty på en anden. Fælles for samtlige regioner er dog, at ingen lever op til den opstillede kvalitetsstandard på mindst 70 procent i gennemsnit, skriver metroxpress.

- Hele programmet har kvalitetsproblemer, og man registrerer store regionale forskelle, så der er jo virkelig god grund til at nogen ser det hele grundig efter, siger Søren K. Kjærgaard, der er leder for Institut for Folkesundhed.

Han bliver bakket op af overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse:

- Der må naturligvis ikke være disse geografiske forskelle. Men det vigtigste er, at hele programmet bliver bedre, og at det sker meget snart, for når kvinderne oplever, at de ikke får besked om fund af syge celler til tiden, så mister de jo tillid til hele systemet.

Sundhedsminister Nick Hækkerup er nu gået ind i sagen, og SF kræver ?en kuglegravning af årsagerne til den geografiske ulighed?.

- Det er helt uacceptabelt, at det er antal af kilometer, du kører, som afgør sandsynligheden for, om du overlever en mulig kræftsygdom,« siger sundhedsordfører Özlem Cekic.

Det har de seneste dage ikke været muligt at få en kommentar fra Danske Regioner.