Løbeskade og lægens dom gjorde Camilla til verdensmester

Gentagne skader ved orienteringsløb gjorde mountainbiken til Camilla Søgaards foretrukne genoptræningsværktøj. Nu er hun verdens bedste til at cykle på mountainbike og samtidig finde vej efter kort. Camilla dyrker mountainbikeorientering.

Camilla Søgaard fra Horsens er den første danske rytter, som nogen sinde har vundet den samlede World Cup for kvinder i mountainbikeorientering - også kaldet MTBO.

- Det var ret stort at vinde World Cup, og det betyder meget for mig, fortæller en glad Camilla Søgaard.

31-årige Camilla sidder ret godt i mountainbikesadlen. Før Worldcup 'en i sidste weekend havde hun i maj vundet guld ved EM i Litauen, og i juli vandt hun guld ved VM i Sverige. 

Camilla Søgaard vinder VM 2022 i Sverige.
Camilla vinder i juli VM 2022 i Sverige
Foto: Lars Gustafsson

Fra løber til cykelrytter

At være verdens bedste kvinde i den særlige sportsdisciplin MTBO, lå ikke i kortene med sportslige ambitioner for den horsensianske kvinde.

Mountainbikeorientering også kaldet MTBO - hvad er det?

  • Mountainbikeorientering (MTBO) er en gren af orienteringssporten, hvor kortlæsning og vejvalgsudfordringer kombineres med fart og teknik på cykel.
  • Der findes både skov- og sprintdistancer.
  • Rytterne skal ’stemple’ en række poster i en bestemt rækkefølge og bruge kort og kompas, til at finde den hurtigst med alle posterne. Rytterne bliver registreret med en touch-free tidstagningsenhed, de kører med på fingeren, ved alle posterne. Den rytter, der gennemfører ’banen’ hurtigst, med alle poster registreret, vinder konkurrencen. Der findes både individuelle distancer, hvor rytterne starter en ad gangen, med et tidsinterval imellem sig (typisk 1-2 minutter), og stafet- og massestartsdistancer, hvor rytterne starter samlet og tæller henholdsvis som hold og alene i konkurrencen.
  • Rytterne i MTBO-konkurrencer, må kun køre på de stier, der er indtegnet på det udleverede kort, og det er altså ikke tilladt at køre i terrænet, uden for stierne.

Kilde: Dansk Orienterings-Forbund

- Jeg har løbet klassisk orienteringsløb, siden jeg var 10 år gammel, hvor jeg løb med min tvillingebror og min far. Men da jeg nåede de 16 år og blev udtaget til juniorlandsholdet, rendte jeg ind i mange skader. Derfor begyndte jeg at cykle - i første omgang for at spare benene og genoptræne dem.

I 2007-08 kom Camilla  og hendes tvillingebror på efterskole, hvor de begge for første gang stiftede bekendtskab med MTBO.

- Jeg blev spurgt, om jeg kunne tænke mig at køre DM-stafet i disciplinen. Og det var her, at jeg fandt ud af, hvor sjovt det er. Men faktisk trænede jeg fortsat på at komme til at løbe klassisk orienteringsløb igen.

Camilla Søgaard vinder guld på massestarten til VM i mountainbikeorientering.
Camilla Søgaard vinder guld på massestarten til VM i mountainbikeorientering.
Foto: Nina Hoffmann/Dansk Orienterings-Forbund

Da Camilla Søgaard i 2011 igen blev ramt af skader i forbindelse med løb, og hun igen måtte have cyklen frem i forbindelse med genoptræningen, blev hun opfordret til at stille til DM i MTBO. Hun vandt løbet, og siden har hun stort set ikke set sig tilbage.

- Jeg havde da flere overvejelser om det med løb. Men det var og er megafedt at cykle. Desuden er jeg hjulbenet, og jeg har fået at vide af en læge, at jeg simpelthen ikke er skabt til at løbe, så det giver jo god nok meningen, at jeg cykler og ikke løber. Min krop kan meget bedre holde til at sidde på en cykel, fortæller hun med et smil.

Camilla Søgaard har tidligere været U16-landsholdsløber i orienteringsløb. I dag er hun verdens bedste til at cykle MTBO,
Camilla Søgaard har tidligere været U16-landsholdsløber i orienteringsløb. I dag er hun verdens bedste til at cykle MTBO,
Foto: Privatfoto

Lynhurtig og skarp til at læse kort

Camilla er lynhurtig på en cykel og særdeles god til at orientere sig, fortæller hendes landstræner i mountainbikeorientering, Allan Jensen.

- Camillas største styrke er nok, at hun har en imponerede fyisk, så hun stort set altid cykler lidt hurtigere end andre. Og så er hun virkelig god til at finde posterne. Selvom hun skulle lave en fejl på vej til en post, så har hun den jernvilje, det kræver, at vinde.

I Danmark er MTBO ikke en stor eller kendt sportsgren, og landstræner Allan Jensen skønner, at omkring 150 mennesker dyrker mountainbikeorientering. Sporten er ifølge ham langt mere kendt og dyrket af folk i lande som Finland, Sverige og Tjekkiet.

Med sine 31 år har Camilla Søgaard været blandt de bedste i verden i mange år. Og ifølge landstræneren topper hun både fysisk og mentalt lige nu.

Topper nu trods mindre træning

Alligevel ved hun ikke, hvor længe hun vil fortsætte med at dyrke sporten på så højt plan.

- Jeg fører ikke længere træningsdagbog, men det bliver til mellem 10 og15 træningstimer om ugen. Det er, hvad jeg kan presse ind med arbejde og et travlt liv. Jeg trænede mere som studerende, og det har været en kilde til stor frustration for mig, at jeg ikke træner så meget nu, men efter resultaterne at dømme, så tror jeg faktisk, at jeg træner mere fokuseret end før, funderer hun.

- Efterhånden har jeg også fundet en ro i, at jeg er god. Så selvom jeg laver en fejl på banen, så er det bare med at klø på og blive ved. Jeg har erfaringen, kan læse kortene, og aflæse jordunderlag og et fremmed cykelterræn, så jeg ved, jeg nok skal indhente det tabte.

Horsens-rytteren Camilla Søgaard (til højre) tog sejren ved årets sidste World Cup-stævne, der fandt sted i Bulgarien. Cæcilie Christoffersen (i midten) tog andenpladsen, mens Nikoline Splittorff kom i mål som nummer tre.
Fra World Cup i Bulgarien 2022
Foto: Nina Hoffmann

Selvom Camilla skulle beslutte at drosle ned for udøvelsen af MTBO på eliteniveau, så er der ifølge hende stadig store fordele ved mountainbiken og en orienteringskort, som hun elsker.

 - Det, at man kan blive ved uanset alder og niveau, er megamotiverende for mig. Og så at man meget let får venner på tværs af lande. Det er virkelig så fedt. Om ikke så længe kommer to personer fra Litauen, som jeg har mødt i forbindelse med løb, og besøger mig i Aarhus. Det glæder jeg mig meget til.

En gang Horsens altid Horsens

Camilla Søgaard bor i dag i Aarhus og arbejder på Djursland,  men hun holder alligevel fast i at køre for Horsens OK.

- Det er bare min klub, hvor jeg har været medlem af siden barnsben. Jeg kunne ikke tænke mig at køre for andre klubber.