TV der bevæger dig

Løfter for meget og arbejder for længe

Unge under 18 år med et fritidsjob løfter ofte for meget og arbejder i flere timer end de må. Og fritidsjobberne ved ikke selv, hvordan deres egne rettigheder er. TV SYD var med Jobpatruljen i Horsens.

02:47

TV SYD var med Jobpatruljen på Bytorvet i Horsens.

1 af 2

Jobpatruljen patruljerer i disse dage i hele Syd- og Sønderjylland.

Patruljen er fagorganisationernes hjælp til unge under 18 med fritidsjob. Som de gør hvert år i sommertiden.

Men der er god grund til at Jobpatruljen kører sommerlandet tyndt: Mange arbejdsgivere overholder ikke reglerne, når de har unge under 18 år ansat.

50 pct.

- I halvdelen af de besøg, vi laver, er der et eller andet galt, siger Mette Bolvig Pedersen, Koordinator for Jobpatruljen Sydjylland.

Eksempelvis må man som ungarbejder ikke løfte mere end 12 kilo. Sidste år løftede 2 ud af 10 unge alligevel mere end den tilladte vægt.

Går ud over skolen

Unge under 18 må heller ikke arbejde mere end 8 timer om dagen på en fridag og højst 2 timer på en skoledag. Da Jobpatruljen besøgte arbejdspladserne sidste år, arbejdede mere end hver femte ung i flere timer, end loven tillader.

- I skoleperioder kan det gå ud over lektielæsningen, hvis de unge tager lidt for mange vagter. Eller har for mange timer. Det kan føre til overbelastning, hvis du har haft for mange 12 timers vagter, siger koordinatoren.

Dagens patrulje på Bytorvet i Horsens kan glæde sig over, at der kun er få lovovertrædelser i dag. Så er det bare at fortsætte razziaen i morgen...

Læs om løn og regler på Jobpatruljen.dk