TV der bevæger dig

Nekrolog: Sjældent politisk talent

Jan Trøjborg var et sjældent politisk talent og en meget afholdt politiker. Søndag døde han pludselig, 56 år.

04:37

Jan Trøjborg, borgmester i Horsens - han blev 56 år.

1 af 2

En af Danmarks mest markante borgmestre og en central skikkelse i Socialdemokratiet gennem årtier, Jan Trøjborg, døde søndag under et motionscykelløb i Juelsminde.

Han blev 56 år.

Tilsyneladende ud af det rene intet faldt en af Socialdemokraternes helt store krumtapper om af et hjertetilfælde, dagen inden det store cykelløb Giro d'Italia skulle starte fra Trøjborgs hjemby Horsens, hvor han har været borgmester siden 2005.

Hvis det er i døden, at livet træder tydeligst frem, så hersker der ingen tvivl om, at det er en helt usædvanlig vellidt og respekteret politiker, der søndag middag gik bort.

Trøjborg var en af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens absolut mest betroede ministre op gennem 1990'erne og ind i dette årtusinde.

Faktisk var Jan Trøjborg den, som bestred flest ministerposter under de skiftende Nyrup-regeringer.

Han var industriminister i Nyrups første regering i 1993, senere beklædte han også den - almindeligvis - noget udsatte post som trafikminister, og blev siden erhvervsminister, forskningsminister, udviklingsminister og forsvarsminister frem til efteråret 2001.

Da Jan Trøjborg i 2005 vendte hjem til sin fødeby Horsens for at sætte sig i borgmesterstolen, hvor det er et ægte bysbarn, der tog plads for rådhusets bordende.

Trøjborg voksede op i Horsens, gik i skole, fik læreplads som murer og uddannede sig siden til ingeniør i den østjyske fjordby.
Også i de år, hvor arbejdsadressen hed Christiansborg, har han boet fast i fødebyen, som han har gjort stort set altid - på nær et par afstikkere på højskole i Esbjerg og på college i Storbritannien.

Jan Trøjborg blev i sin ministertid kendt som en problemknuser uden unødvendige armbevægelser og var bredt respekteret i alle politiske lejre. Han havde en god evne til at sno sig uden om de store slagsmål - og dermed også undgå de store avisoverskrifter.

Jan Trøjborg var den første i sin familie, der meldte sig ind i Socialdemokratiet. Det skete i 1972 som reaktion på Glistrup og Vietnam-krigen.

Han efterlader sig fire børn - to sønner og to døtre.