Onlineuddannelse hitter: Julie skal studere i Horsens fra sit hjem i Saudi Arabien

Sygeplejerske Julie Johansen keder sig som hjemmegående husmor i Saudi Arabien. Derfor har hun søgt ind som online handelsøkonom på Erhvervsakademi Dania i Horsens, der har optaget 40 studerende på den nye uddannelse.

- Jeg glæder mig helt vildt. 

Sådan lyder det fra 29-årige Julie Johansen, der bor i Saudi Arabiens hovedstad, Riyadh, og som netop er optaget på den helt nye onlineuddannelse som handelsøkonom på Dania Erhvervsakademi i Horsens.  

Julie bor i den arabiske stat med sine to børn og udstationerede mand. Gennem de sidste fire år har hun været på barsel og taget sig af parrets børn, men nu skal det være slut:

- Jeg dur ikke til at sidde stille og vil gerne starte en ny karriere. Der er gået lidt for meget børn i den, griner Julie Johansen, der derfor har brugt det seneste år på at afsøge sine muligheder for at læse online. 

Valget faldt på det nye handelsøkonomstudie på Erhvervsakademi Dania i Horsens, som hun nu er kommet ind på.

Onlineuddannelse perfekt valg 

Julie blev for fem år siden uddannet som sygeplejerske og elsker sit fag, men at bo i udlandet, presset i sygehusvæsenet og en diskusprolaps i lænden har fået hende til at indse, at det ikke er det, hun vil mere.

- Den her onlineuddannelse er bare perfekt og passer godt ind i vores familieliv, fordi det er så fleksibelt. Jeg kan logge ind, når jeg har timerne til det, når børnene er i børnehave og skole, forklarer Julie, der lige nu er på sommerferie hjemme i Danmark med familien.

Julie Johansen er sikker på, at det at hun allerede har en uddannelse, vil gøre det lettere at gennemføre onlineuddannelsen som handelsøkonom.
Julie Johansen er sikker på, at det at hun allerede har en uddannelse, vil gøre det lettere at gennemføre onlineuddannelsen som handelsøkonom.

Sygeplejeuddannelse giver ballast til brancheskift

Tidligere har hun arbejdet med salg og handel i forskellige virksomheder i Danmark, hvilket hun godt kunne lide, og hun er ikke i tvivl om, at de kompetencer, hun har med sig fra sygeplejerskeuddannelsen, kan komme hende til gavn inden for indkøb og detail.

- Jeg er uddannet i at snakke med alle typer af mennesker, der kan være pressede, og jeg kan sætte mig ind i deres situation. Den ballast og viden kan jeg helt sikkert trække med over i en stilling med salg og indkøb, forklarer Julie Johansen.

Praktikken foregår i Saudi Arabien

En fast del af studiet er syv til ni måneders praktik, og det skal foregå i millionbyen Riyadh, hvor alle internationale virksomheder har et kontor i forbindelse med deres tilstedeværelse i Mellemøsten. Derfor er Julie Johansen meget fortrøstningsfuld med hensyn til at finde en praktikplads i en dansk virksomhed i landet.

Opbakningen fra både mand og familie er stor til hendes nye start, og som Julie Johansen forklarer, er alle i hendes familie noget med tal.

- Så det er ikke så underligt, at jeg også vil den vej, og jeg glæder mig bare så meget til at starte. Det bliver sindssygt spændende, siger hun.

40 optaget på uddannelsen efter samtaler

40 nye studerende er optaget på den nye onlineuddannelse som markedsøkonom, der er tilknyttet Horsens. En tilslutning som rektor for Dania Erhvervsøkonomi, Anders Graae Rasmussen, er tilfreds med.

- Det er ganske pænt, når det er første gang, uddannelsen udbydes, siger han.

De studerende har ikke bare søgt optagelse på studiet, de har også skullet igennem en studieforberedende samtale med en studievejleder, før de har kunnet optages på studiet.

- Det kræver meget disciplin at deltage i en 32 timers undervisningsuge udelukkende digitalt. Så vi vil gerne sikre os, at de studerende så vidt muligt er rustede til at kunne bevare motivationen, selvom de ikke møder fysisk frem, og at de ikke vælger den her undervisningsform af bekvemmelighedsgrunde, siger Anders Graae Rasmussen.

Manglende fysisk fremmøde er en udfordring

En af udfordringerne ved den digitale undervisningsform er det manglende fysiske fremmøde, siger Anders Graae Rasmussen. Man skal kunne leve med, at det er meget sværere at finde nye venner på sin uddannelse, end når man møder frem til undervisning på skolen og i et fysisk klasseværelse, og studiefester og rusture er heller ikke på programmet, siger han. 

Og det er noget, som Julie Johansen er helt klar over også vil præge hendes uddannelse:

- Jeg ville alligevel ikke have mulighed for i særlig stor udstrækning at deltage i de mere sociale arrangementer. Jeg tror heller ikke, jeg kommer til at savne det i særlig stor udstrækning, da jeg allerede har taget en uddannelse som sygeplejerske, hvor jeg har kunnet deltage i fester og andre mere sociale aktiviteter, så det er jeg helt afklaret med, siger hun og fortsætter:

- Men der er ingen tvivl om, at det ville være sværere for mig at tage den her uddannelse online, hvis jeg ikke i forvejen havde en uddannelse og prøvet studielivet, siger Julie Johansen.

Socialt samvær digitalt prioriteres 

Helt uden kontakt til andre studerende bliver uddannelsen dog ikke. Faktisk slet ikke. For selvom uddannelsen foregår fra de studerendes computere rundt om i Danmark og ude i verden, så skal de stadig arbejde i digitale grupper. Derfor er socialt samvær også noget, man forsøger at prioritere på onlineuddannelserne på Dania Erhvervsakademi.

Uddannelsesinstitutionen har nemlig de seneste ti år tilbudt en onlineuddannelse som finansøkonom, og det har givet erfaring i, hvordan man bedst muligt tilrettelægger en undervisning online, så folk ikke dropper ud af uddannelsen:

- I de digitale rum er det vores erfaring, at det er vigtigt at lave andet end at læse sammen. Derfor har vi de sidste år afprøvet forskellige måder at ryste folk sammen på digitalt. For eksempel har vi lavet online-madlavning, hvor underviseren inviterer folk med til nogle timers hyggeligt samvær, og hvor man efterfølgende spiser maden sammen, og det virker, selvom det aldrig kommer til at erstatte det fysiske samvær, siger rektor Anders Graae Rasmussen.